Pöfeteg, őzláb vagy galóca?

2024.02.03. 11:00

Gombáztak az egri dobósok Kerecsenden

A Dobós diákoknak nagyon tetszett a kerecsendi gombatúra, élményekben és tudásban gazdagon jöttek el az üzemből. A kirándulás hozzájárult a diákok gyakorlati oktatásához is.

Hornyák Réka

Kerecsenden ismerkedtek a gombákkal a dobósok

Forrás: Egri Dobó István Gimnázium - hivatalos oldal/Facebook

Gombatúrán vehettek részt az egri Dobó Természettudományi Tehetséggondozó Műhelyes és a biológia tagozatos diákjai – adta hírül Facebook-oldalán az Egri Dobó István Gimnázium

Mint írják, az Országos Korona Gombaipari Egyesülés kerecsendi központjába 34 diák és 3 pedagógus látogatott el január 29-én, hétfőn. Az üzemlátogatáson a 9. d osztály teljes biológia tagozatának tanulói, a TT Műhely foglalkozásait rendszeresen látogatók, a lelkes 7. a, 8. a és 10. e osztályos diákok, valamint az ipari mikológia iránt érdeklődő 11. osztályos biológusok vettek részt. 

A csoport elsőként betekintést nyert a gombakomposzt előállításának rejtelmeibe. Megismerhették az I. fázisú kazlas és bunkeres komposztálás technológiáját, a II. fázisú hőkezelő alagutas komposztálás részfolyamatait, valamint képet kaptak arról, hogyan történik a termesztési alapanyag beoltása, dúsítása és tömegátszövetése. Mindezek mellett megismerhették a termesztéshez szintén elengedhetetlen tőzeges takaróanyag keverék jellemzőit is. A kétspórás csiperkegomba micéliumával átszövetett, III. fázisú gombakomposztból a termesztők aprólékosan kidolgozott termesztéstechnológiai trükkökkel csalogatják elő a „gombát”, pontosabban a termőtesteket. 

Megtudták, hogy a termesztés a legmodernebb, precízen klimatizált, úgynevezett holland típusú termesztőberendezésekben történik, polcokon, hat szint magasan. Időrendi sorrendben végighaladtak a különböző korú telepítéseken, így a gomba minden fejlődési szakaszát láthatták a diákok a betelepítéstől egészen a gombaszedésig. 

A látogatás végén még lehetőségük nyílt a shii-take nevű gyógyhatású, ugyanakkor fűszergombaként ismert fehérkorhasztó faj termesztéstechnológiájába is betekinteni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában