Tippek

2024.03.04. 19:55

Ne dobd ki! Ezt teszi a kerteddel a fahamu

Bár közeledik a tavasz, azonban reggelente, esténként még begyújtunk a kandallóba. Megnéztük, mire jó a fahamu.

Barta Katalin

Két éve üzemeltettünk be egy kis kandallót, abban reménykedve, hogy gázszámlánk talán így kifizethető lesz. Sok mindennel ajándékozott meg bennünket ez a kényszerszülte megoldás. Rájöttünk, hogy a jó minőségű tűzifa nagy érték, s ebből spájzolni is érdemes, ha úgy adódik. Rátaláltunk az élményre, a kandallóban izzó hasábok melegére, és lélekmelengető látványára. A begyújtás körülményesnek tűnik, amíg nem válik rutinná. Lassanként rájön az ember, hogy a kertben lemetszett ágak, vesszők a legjobb gyújtósnak bizonyulnak, ha egy kis baltával szépen összeaprítjuk azokat, és száraz helyen tartjuk. Reggelente lobog a láng, pattog a tűzrevaló, melegít és fénylik. Ez jó. A kandallót azonban takarítani is kell. Hogy mi legyen a sorsa a keletkező fahamunak, főként attól függ, hogy milyen fával tüzelünk. Ha jó minőségű, legalább egy éve kitermelt, keménylombos tűzifát használunk, akkor áldás lehet a kertünkben.   

fahamu, kert, kertészet
A fahamu kiváló mész-, és káliumforrás kertünk számára (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

Nem minden növény szereti, de ha a komposzthalomra hintjük alkalmanként, garantált a megtérülés. 

Az agraroldal.hu-ról megtudtuk, hogy a hamu nem más, mint növényi, és/vagy állati anyagok elégésekor visszamaradó ásványos alkotó rész.  A növények hamuja kálium-, magnézium-, és kalcium-oxidot, kénsavat, foszforsavat, kovasavat, vasat, klórt, nátrium-oxidot és még alumínium-oxidot is tartalmazhat. A növények hamuját használták hamuzsír gyártására, amiből szappanfőzők, festők, fehérítők és cserzők lúgot készítettek még a XIX. század végén is.

A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz, emellett erősen lúgos, 10-13 közé esik a pH értéke. A lúgnak pedig köztudottan tisztító hatása van, viszont ez a káliumtartalomtól függ – egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik. A bükk hamujából gyengébb lúgot nyerhetünk, mint a gyümölcsfákéból, a legerősebbet pedig az akácfának és a kukoricaszárnak köszönhetjük. Gondolom, már következtetettek rá, hogy fel lehet használni a hamut, most nézzük meg azt is, hogy hogyan tehetjük ezt meg! 

A hamu kiváló mész-, és káliumforrás kertünk számára, ráadásul több olyan nyomelemet is kijuttathatunk a segítségével, amikre nagy szükségük van a növényeknek. Nincs más dolgunk, mint vékony rétegben elszórni a kertben a hamut, vagy pedig a komposztra borítjuk. A második megoldás célszerűbb, mert nedvesség hatására oldódnak a lúgok és a különböző sók.

Ezért is kell vigyázni a hamuval: nagyobb mennyiségben a növényeket megperzselheti, viszont, ha először komposztáljuk, akkor jócskán csökkenthető a kockázat! Az idők folyamán megállapították, hogy a tölgyből, juharból, vagy hasonló keményfából keletkezik a hamu, akkor az nagyobb arányban tartalmaz értékes tápanyagokat és ásványi anyagokat, mint a puhafák, például a fenyőfélék hamuja. Ezzel viszont még nincs vége, nézzük, mire használhatjuk még fel a hamut!

A fahamuban sókat találhatunk, ezek pedig segítenek a kártevők elleni harcban. A legegyszerűbb megoldást a hamu jelenti házas-, és házatlan csigák, illetve egyéb gerinctelen puhatestű ellen. Nincs más dolgunk, csak a növények köré szórni belőle. 

A hamu lúgos, ebből adódóan segítségével módosítani tudjuk a talaj pH-értékét – a hamu növeli az értéket, azáltal, hogy csökkenti a savasságát. Ezért viszont arra oda kell figyelnünk, hogy trágyázásra ne használjuk a kifejezetten savas közeget kedvelő növényeink közvetlen közelében! 

A fahamu további felhasználása 

  • A hamut télen is használhatjuk, szintén a már említett sótartalma miatt alkalmazzuk utak, járdák jégmentesítésére. A hátránya az, hogy a cipő talpára rátapad. 
  • A fahamu nemcsak a csigák ellen véd, hanem a levéltetvek és a pajzstetvek ellen is hatásos! Lombhullás után érdemes a fák törzsét és vastagabb ágait fahamuval beszórni, és azonnal el fognak pusztulni a kártevők. 
  • Elköltöztethetjük a hamu segítségével a hangyákat is: nincs más dolgunk, mint egy kupac hamut tenni a hangyabolyra, a hatás nem marad el. Egyéb kártevők ellen is hasznos, érdemes a pincék, sufnik sarkaiba szórni egy-egy kisebb kupaccal belőle, ugyanis elűzi az egereket, patkányokat és a csótányokat. 
  • Fahamuval védhetjük házi kedvenceinket is, ecettel és hamuval keverjünk ki egy kenhető masszát, és dörzsöljük át vele a kutyát/macskát – ez a módszer elriasztja a bolhákat, tetveket és még a kullancsokat is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában