Külföldi diákok Egerben

2024.03.04. 10:00

Orientációs napon ismerkedtek a külföldi egyetemisták

A külföldről érkezett diákok elsősorban az egyetemen belül ismerkedtek. Mentoraikkal bejárták a Főegyházmegyei Könyvtárat, a Kápolnát, a Dísztermet, a Csillagvizsgáló és Élményközpontot, valamint az egyetem épületeit is, végül közösen ebédeltek a Leányka Bisztróban.

Hornyák Réka

Számos országból érkeztek érdeklődők az egri egyetemre

Forrás: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem/Facebook

Orientációs napot tartott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, amelyre 11 országból, többek között Törökországból, Vietnámból, Franciaországból és Ghánából is érkeztek hallgatók – tette közzé Facebook-oldalán az egri egyetem.

A külföldi egyetemisták betekintést nyertek az intézmény mindennapjaiba, valamint részletest tájékoztatást kaptak a tavaszi félév feladatairól. Az egyetem Nemzetközi Stratégiai és Kapcsolatfejlesztési Osztálya tájékoztatót tartott a külföldi diákoknak, akik később intézménylátogatáson és interaktív programokon vehettek részt február 27-én, kedden a Líceumban. 

Mint ahogy a honlapon írják, Geml Johanna, a szervező osztályvezető megnyitóbeszédében elmondta, hogy az egyetem célja az, hogy segítséget nyújtsanak az ide érkező diákoknak az álmaik megvalósításában. A fiatalokat arra ösztönözte, hogy az itt töltött tanulmányi idejük alatt, legyenek bátrak és kíváncsiak és ne féljenek megtapasztalni, hogy milyen egy másik ország kultúrája. Legyenek nyitottak és lépjenek kapcsolatba a diáktársaikkal, hiszen ez akár egy hosszan tartó barátság kezdete is lehet, mely számos lehetőséget rejt magában. 

Mentális egészség az orientációs nap témája

Beszédében kiemelte a mentális egészség fontosságát, ami a szellemi és fizikai jólétet szolgálja. Úgy fogalmazott, ha a mentális állapot rendben van, az ember könnyebben tanul, dolgozik és küzd meg a stresszel. Azonban egy új országba költözés több érzelmi szakasszal jár együtt, így az egyensúlyt nem mindig egyszerű megtartani. Eleinte minden új dolog varázslatos és magával ragadó a hallgató számára, azonban az idő elteltével, egy nem megszokott környezetben mindezt a kihívás, a frusztráció és a honvágy válthatja fel. Kiemelte, ezek leküzdésében azonban számos dolog segítheti a külföldi hallgatókat, mint a közösségbe tartozás, fizikai aktivitás, új készségek elsajátítása, valamint a tudatosság, hogy megpróbálnak a jelenben élni. Geml Johanna hangsúlyozta, hogy közösségként látja az ösztöndíjjal érkezőket és arra motiválta őket, hogy támogassák és segítsék egymást az elkövetkezendő szemeszterben. 

A programon bemutatták az egyetem Idegennyelvi Képző és Szolgáltató Központját és a Nemzetközi Stratégiai és Kapcsolatfejlesztési Osztályát is. A külföldi diákokat hasznos információkkal látta el a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársa is. Mint írja az egyetem, a hallgatók a tájékoztatók után megismerhették kijelölt mentoraikat, akik a tavaszi félév során segítik majd őket a beilleszkedésben, az intézményben való eligazodásban és általános ügyeik intézésében. 

Az ismerkedés után a diákok bejárták a Főegyházmegyei Könyvtárat, a kápolnát, a dísztermet, a Csillagvizsgáló és Élményközpontot, valamint az egyetem épületeit is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában