Elsőként az országban

2024.03.04. 21:10

Társasjáték-pedagógia oktatás az egri könyvtárban +fotók

Egerben rendezték meg az első hazai társasjáték és a társasjáték-pedagógia témájú szakmai napot. Az egész napos szakmai továbbképzésen közel nyolcvanan vettek részt, az ország minden pontjáról.

Hornyák Réka

A Bródy Sándor Könyvtár Jól és Jót Játszani - Társasjáték, könyvtár, pedagógia címen indította el hazánkban a társasjátékok tudatos használatáról és alkalmazásáról szóló továbbképzést. Március 4-én, hétfőn az ország több pontjáról érkező könyvtáros, pedagógus és muzeológus tanulhatott társasjáték-pedagógiát. 

társasjáték, egri könyvtár, szakmai nap, pedagógia
Társasjáték-pedagógia oktatás az egri könyvtárban
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Bródy könyvtárban a hagyományos könyvtári feladatokon túl kiemelt figyelmet fordítanak a kreatív olvasásnépszerűsítő, ismeretterjesztő rendezvényeknek és nem hagyományos könyvtári programoknak is. A különböző események szervezésével igyekeznek élményszerű, különleges és interaktív könyvtári szolgáltatásokat kínálni a lehető legszélesebb célcsoport számára. 

A könyvtárban két évvel ezelőtt alakították ki és indították el a társasjáték kölcsönzési lehetőséget, a Bródy JátékTárat ezzel is népszerűsítve a fejlesztő játékokat. Kiemelten foglalkoznak az iskolai tananyaghoz kapcsolódó könyvtári társasjátékok fejlesztésével és azok foglalkozásokon történő bemutatásával. 

– Ez a társasjátékos szakmai napunk országos szintűvé nőtte ki magát, hiszen ezt az ország minden könyvtárosának és pedagógusának hirdettük. Legnagyobb meglepetésünkre nem csak ezen intézményekből érkeztek ma hozzánk, hiszen köszönthetünk magunk között muzeológusokat is. Nagyjából nyolcvanan gyűltünk össze ma, az ország minden pontjáról, Zalaegerszegtől, Szekszárdon át Aldebrőig az ország számos pontjáról érkeztek hozzánk. Azt a sok-sok tapasztalatot szeretnénk átadni a résztvevőknek, amit mi a Bródy Sándor Könyvtárban a társasjáték kölcsönzéssel és társasjáték-pedagógiával eddig megszereztünk – árulta el az egyedülálló szakmai napról a az egyik szervező, Szécsényi Orsolya, könyvtáros. 

‌Hozzátette, hogy az esemény célja továbbá, hogy a résztevevők megismerjék az iskolai tananyaghoz vagy egy olvasásélményhez kapcsolódó társasjáték elkészítésének módszertanát és megfelelő alkalmazását. 

Társasjáték-pedagógia a könyvtárban

S‌zabó Eszter könyvtáros, a program egyik szervezője elmondta, hogy az egész napos szakmai továbbképzést két részre bontották. 

– A délelőtt folyamán zajlott az elméleti szakmai továbbképzés, amely rengeteg izgalmas előadással volt fűszerezve. Délután pedig kezdetét vette a társasjátékozás, workshopok és gyakorlati tanulás keretein belül próbálhatták ki a délelőtt tanultakat a résztvevők. Bízunk benne, hogy akiknél még nincsen társasjáték kölcsönzés, ők kedvet kapnak ehhez a szolgáltatáshoz és elindulnak ezen az úton, hiszen a társasjátékokon keresztül széles korosztályt találhat otthonra a könyvtárban – nyilatkozta a szakmai továbbképzésről és a társasjátékok erejéről Szabó Eszter, könyvtáros. 

Hozzátette, hogy a szakmai továbbképzést a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 

A tanulásban és a felkészülésben olyan meghívott előadók segítették a jelenlévőket, akik már évek óta foglalkoznak a társasjátékok tudatos használatával és alkalmazásával a könyvtári és pedagógiai munkájuk során. Céljuk nem más volt, minthogy a témában szerzett tapasztalataikat, élményeiket átadják és a jó gyakorlatokat bemutassák az érdeklődőknek. Az előadók között Lencse Máté játéktervező és pedagógus, Tusori Eszter egészségpszichológus, Séllei Nóra grafikus, Szécsényi Orsolya és Szabó Eszter könyvtárosok szerepeltek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában