Munkaügy

2024.04.15. 21:01

Azok a fiatalok számíthatnak segítségre, akiknek nincs munkájuk

Április 15-től jelentkezhetnek az uniós finanszírozású programra a fiatalok.

Barta Katalin

Április 15-től lehet jelentkezni az uniós finanszírozású Ifjúsági Garancia Plusz programra. A programmal a pályakezdő fiatalok munkaerőpiacra való belépését akarják segíteni. A támogatás azok számára lesz elérhető, akik jelenleg nem tanulnak, nem dolgoznak és álláskeresőként regisztráltak a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A támogatás több formában érhető el, a munkavállaló élethelyzetétől függ, melyik lehet számukra a megfelelő. Utazási támogatást kaphat az a regisztrált munkakereső, akinek lakóhelyétől eltérő településen van a munkahelye, 60 kilométernél közelebb. Legfeljebb 12 hónapig tart, illetve minden 10 kilométer után igényelhető a legkisebb munkabér 5 százaléka is (ami 13 ezer 340 forint).

A bértámogatás a munkaadónak jelent segítséget. Maximum 4 hónapos időtartamra szól, amikor a munkáltatót terhelő bruttó bér felét (250 ezer forintig) állják. Hátrányos helyzetű fiatalok esetében a támogatás 6 hónapig tart.

Lakhatási támogatást legfeljebb 12 hónapig igényelhetnek azok, akiknek a lakhelyük 60 kilométernél messzebb van a munkahelyüktől. A minimálbér 70 százalékával egyezik meg az albérleti támogatás. 

Képzési támogatást kérhetnek azok, akinek azért okoz nehézséget, hogy munkába álljanak, mert nincs végzettségük vagy a meglévő szakmájukban nincs hiány. Ennek keretében azokat segítik ki a minimálbér 70 százaléknyi értékével, akik állást keresnek és elhelyezkedésük érdekében vesznek részt jogszabályban meghatározott képzésen. Májustól indul ez a támogatás.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában