Beszélgetés

2024.04.12. 10:35

Bóka János Hatvanban: a miniszter, aki „serpa” is egyben

Nagy érdeklődés övezte a Grassalkovich-kastélyban tartott legutóbbi beszélgetést. Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter volt Szabó Zsolt országgyűlési képviselő vendége a Hatvani Polgári Szalonban.

Tari Ottó

A polgári szalon rendezvényei a Grassalkovich-kastély dísztermében általában oldott hangulatban telnek. A meghívottak többségükben nemcsak szakmai pályafutásukról mesélnek; Szabó Zsolt kérdéseire válaszolva kevésbé ismert oldalukat is megismerhetik az érdeklődők.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter volt Szabó Zsolt országgyűlési képviselő vendége
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter volt Szabó Zsolt országgyűlési képviselő vendége
Forrás: Szabó Zsolt/Facebook

Így történt ez legutóbb is, amikor Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter volt az országgyűlési képviselő beszélgetőtársa. A mintegy másfél órás beszélgetés során sok minden szóba került, kezdve attól, hogy a tárcavezető még gyermekként nagyapja bélyeggyűjteményéből vált nyitottabbá a világra, egészen addig, hogy vezetésével tavaly megalakult a magyar kormány „uniós minisztériuma”.

– Szolnokon születtem, Szegeden jártam egyetemre, s ott ismertem meg a feleségem is, aki szintén jogász – kezdte a bemutatkozást Bóka János, majd kitért arra is, hogy a Tisza-parti városban élnek a mai napig, annak ellenére, hogy munkaideje nagy részét a fővárosban, illetve Brüsszelben tölti. Szívesen tanult nyelveket, igyekszik megismerni a világot.

– Nagyapám nemcsak gyűjtötte a bélyegeket, hanem minden egyes példányhoz magyarázatot is fűzött, mesélt a lenyomatokon látható képekről: emberekről, városokról, történelmi eseményekről. Értékes gyűjteményét a mai napig őrzöm, mivel arra is emlékeztet, hogy ezek által mennyi ismerettel gazdagodtam, mennyivel nyitottabbá váltam a világ felé. Ezt a mai napig hasznosnak tartom – mondta.

A későbbiekben szóba kerültek a középiskolai és az egyetemi évek, megannyi diákélménnyel színesítve, s természetesen teret kapott a szakmai életút is. Bóka János „kezdőként” Brüsszelben ismerkedett az uniós igazgatással, majd főtanácsadóként a Kúria, illetve a Nemzeti Közszolgálai Egyetem is pályafutása állomásai közé tartozott. A kormányzatba államtitkárként került, volt miniszteri biztos, 2023 óta pedig nem „csak” miniszter, hanem a kormányfő tanácsadója is. Utóbbi feladatot a különböző országok államférfiainak hasonló megbízatású tisztségviselői maguk között „serpának” nevezik, arra utalva, hogy háttérmunkájukkal a „kirakatban lévő” politikusokat segítik feljutni a „csúcsra”, azaz az általuk képviselt célok elfogadtatásához.

– Nem vagyunk rajta a fényképeken, de nagyon fontos és szép tevékenységünk, főleg, ami az eltérő nézetekből adódó feszültségek oldását illeti – fogalmazott.

Az aktuálpolitikai kérdések kapcsán a miniszter kitért a kormány törekvéseire a migráció kezelésétől a demográfiai kihívásokig, az unió versenyképességének erősítésén át a kohéziós alapok igazságosabb elosztásáig.

– A világ tíz legnagyobb csalása közé tartozik, ahogy jelenleg az EU-s támogatások folyósítása történik – jelentette ki. – Amikor a nekünk járó pénzekhez való hozzájutást nem jogos igények alapján, hanem szerintük „jótékonysági adományként” kezelik, annak ellenére, hogy a belső piacainkhoz szabad hozzáférést biztosítottunk annak minden előnyével, finoman fogalmazva sem fair – fogalmazott.

Dr. Bóka János elmondta azt is: szeretné, ha hazánk soros elnöksége során, az év második felében megmutathatnánk Európának, hogy milyen lenne az az unió, amit Magyarország szerint sikerre vezetné a kontinens közösségét. Reményei szerint a június 9-i választás eredménye ehhez nagymértékben hozzájárulhat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában