Hungarikum Piknik

2024.04.14. 15:25

Idén 30 hungarikum érkezett a Szépasszony-völgyi piknikre + fotók, videó

Mióta hungarikum lett a bikavér minden évben megszervezik a tavaszi programot, a Hungarikum Pikniket a Szépasszony-völgyben.

Szabadi Martina Laura

– Idén ötödik alkalommal rendeztük meg a Hungarikum Pikniket, régi és új meghívottak is nagy számban érkeztek a völgybe – mondta Soltészné Tarnai Éva, a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületének elnöke és az Ostoros Családi Pincészet egyik tulajdonosa szombaton, a két napos rendezvény első napján. Kiemelte, Eger és az Egri borvidék számára hatalmas megtiszteltetés volt, amikor 2017. márciusában – első vörösborként az országban – az Egri Bikavér megkapta a magyar értéktár csúcsát jelképező hungarikum címet. Az esemény évfordulójára emlékezve és az összefogást erősítve, az Egri Bikavér hungarikum immár negyedik alkalommal látja vendégül az ország neves gasztrohungarikumait Magyarország legnagyobb, egyedülálló történelmi bornegyedében. 

hungarikum piknik, szépasszony-völgy
Idén 30 hungarikum érkezett a Szépasszony-völgyi piknikre 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A rendezvényen bemutatkoznak a magyarság kulturális és gasztronómiai értékei, valamint az ország kézműves különlegességei. Egy-egy pince fogad be egy-egy kitelepülőt. Csupa hagyományőrző egyesület érkezett, mindenki hírét szeretné vinni a saját büszke hagyományának, termékének, legyen az a karcagi birkapörkölt vagy bajai halászlé. Idén is sikerült nagyobbat álmodni mint az előző években, már 30 hungarikum jelenik meg a programsorozatban. Hosszabb kihagyás után most megint sikerült a Kaptárkő-túrával indítani a programot szombat reggel, beemelve ezáltal egy természeti hungarikumot, a Bükki kőkultúrát. Idén a Borsodi Huszárok is tábort vertek a Szépasszony-völgyben, újdonság a bajai halászlé – sorolta. Kiemelte, hogy abban bíznak, hogy a borünnep után ez lesz Eger második legnagyobb borászati rendezvénye. Mint mondta a borászat és a gasztronómia összefogását fontosnak, elengedhetetlennek tartja, a jó bor és a jó étel nem működik egymás nélkül.

A Hungarikum Piknik fellépői

A szervező elmondta minden fellépő valamilyen módon hungarikumhoz kötődik, népmesék, népdalok hallgatóak a rendezvényen. Szombaton például a Kaláka adott gyerekkoncertet, de vol fajátszótér, hagyományőrző kézműves műhely is, zenélt az Agyagbanda, volt néptánc bemutató és táncház, este az  Aurevoir lépett föl. Vasárnap az állandó programokon túl a Az aranyszőrű bárány  – a Magyar Népmese Színház interaktív gyermek előadása volt látható, a Legényes és a Gajdos zenekarok pedig hallható. Volt solymász- és ragadozó madár bemutató.

Nem csak hungarikumok, de helyi értéktárba felveti különlegességek is voltak, a Debreceni Értéktár része például a Zelenák-féle krumplilángos. Zelenák Szabolcs elmondta, hogy a krumplilángosnak nagy hagyománya volt feléjük, családjuk is nagy ismerője az alföldi éteknek. Évek óta készítik az autentikus módszerrel: sparhelten, vasalva a lángost, amit meg is töltenek. Mint monda, mindig szívesen jönnek Egerbe, több rendezvényre isel szoktak látogatni saját büszkeségükkel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában