Zsidó-keresztény értékek

2024.04.21. 11:25

Zsidó-keresztény hagyományai eltűnésével Európa elveszti a dominanciáját, mondta Weisz Péter

A gyöngyösi zsidó hitközség elnöke szerint azt kell keresni, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt. Weisz Péter a zsidó-keresztény gyökerekről tart előadásokat diákoknak.

Szabó István

Az Egri Dobó István Gimnáziumban tartott a közelmúltban előadást Weisz Péter, a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület elnöke, aki a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke is egyben. Portálunkon már írtunk arról, hogy az elnök a zsidó és a keresztény vallású magyar emberek együttéléséről, az európai zsidó-keresztény kultúráról rendszeresen tart diákoknak előadásokat. Mint korábban elmondta, Heves vármegyében majdnem mindenütt járt már előadást tartani középiskolásoknak, Egerben is több gimnáziumban megfordult. 

Weisz Péter a tavalyi gyöngyösi Zsidó Kulturális Fesztiválon is beszélt a zsidó-keresztény hagyományokról és értékekről 
Weisz Péter a tavalyi gyöngyösi Zsidó Kulturális Fesztiválon is beszélt a zsidó-keresztény hagyományokról és értékekről 
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Mindig örömmel megyek előadásokat tartani, leginkább középiskolákba. Egyetemekre is, de főleg középiskolákba, hiszen a 14 és 18 év közötti fiatal fogékony a jóra. Meg vagyok győződve arról, hogy minden gyerek tisztának születik, és olyanná romlik, amilyenné mi, felnőttek rontjuk. A Dobóban voltam már többször, ám most olyan téma került terítékre, amivel eddig foglalkoztam ugyan áttételesen, de így, foglalkozás szintjén még nem: a zsidó és a keresztény vallás kialakulása, az átmenet, majd a szétválás időszaka, valamint a jelenlegi helyzet. Azt a címet adtam a témának: Istennel együtt, hiszen a két vallás gyökerei azonosak – mondta Weisz Péter. 

Az elnök elmondta, hogy akkora érdeklődés volt, hogy két órát is tartott egymás után két különböző osztálynak. 

– Izgalmas volt – először egy kicsit én is izgultam –, hiszen aki ismeri az egyháztörténetet, az tudja, hogy valamikor a IV. század elején a szétválás nem feltétlenül a korai kereszténység és a zsidók kezdeményezése volt, és rengeteg fájdalommal járt. A Római Birodalom üldözte a zsidókat és a keresztény gyülekezetek tagjait is. Addigra a kezdeti idők apostolait mind kivégezték. Szerencsére, nagyon pozitívan fogadták a gyerekek a mondandómat, és ettől én is kedvet kaptam. Különösen fontos tudni ugyanis, hogy a két vallás testvéri közösséget alkot, és így is kell, hogy működjön. Jézus és az apostolok is zsidók voltak. Pál apostol, aki Saulként zsidó gyökerekkel rendelkezik, azt mondta, hogy a kereszténység a zsidó gyökerekbe ültetett olajág. A középkorban volt rá példa, hogy ez az eredeztetés átcsúszott pogány gyökerekbe, de a kapcsolat, különösen a II. vatikáni zsinat 1965-ös Nostra aetate kezdetű nyilatkozata és a 2015-ös pápai nyilatkozat, valamint az erre adott több mint 70 rabbi rabbinikus válasza azt mutatja, hogy igen erősek a gyökerek, azokat nem lehet széttépni. Jézus a Tóra szelleme és törvényei szerint született és élt. Szó szerint azt mondta: Betölteni jöttem a Tórát és a próféták törvényeit, és nem eltörölni azt. A IV-V. században egy pogányból lett pápa eltüntette a Tóra szót, és megmaradt az Írás. Hogy mégse utaljon annyira egyértelműen a zsidókra. De aki ismeri az egyháztörténetet, azt nagyon jól tudja, hogy Jézus életében az Írás az a Tóra volt. Mint ahogy a sabbatkor, a nyugalom napján kereskedő kufárokat azért űzte ki a zsinagógából, mert ott imádkozni kell, és Istent köszönteni – mutatott rá Weisz Péter.

A gyöngyösi zsidó hitközség elnöke elmondta, hogy a fiatalok bátran kérdeznek, nincs tabutéma, és ő örömmel válaszol nekik mindenre.

– Érdekes kérdések is vannak. Ha keresztény iskolában tartok előadást, akkor nem bántóan, de a Közel-Kelet témája mindig előjön. A Dobóban is előjött. Azonban általában nagyon kevés az ismeretanyag, így az alakulásról, a szétválásról is. De az a fontos, hogy van érdeklődés. Én szívesen megyek a diákok közé, az összekötő kapcsokat keresem. Azok nélkül nincs fejlődés. Továbbra is az az álláspontom, hogy azt kell keresni, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt. Még egyszer mondom, a gyerekek tiszták, az ismeretanyag bővítése, ami nagyon fontos. Remélem, felkeltem az érdeklődésüket, és utánaolvasnak további részleteknek. Aki figyeli a jelenlegi európai helyzetet, az nagyon jól tudja, hogy Európában vagy az általunk közösen megalkotott zsidó-keresztény kultúra lesz domináns, vagy Európa nem lesz domináns. Ezért nagyon fontosak ezek az előadások és hogy a gyerekeknek beszéljünk erről – hangsúlyozta Weisz Péter.

A különböző vallású magyar emberek közötti párbeszédet nemcsak a diákság körében tartja fontosnak Weisz Péter. A Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület már évek óta folytat beszélgetéssorozatot, tart előadásokat több témában. A zsidók és keresztények közötti, határokon átívelő párbeszédet már kibővítették a muszlimokra és a romákra is. Az elnök közös előadásokat is tart dr. Assani Omarral, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház muszlim vallású megbízott főigazgatójával. Ezen alkalmak témája a béke gondolata a monoteista – a zsidó, a keresztény és az iszlám – vallásoknál.

Képaláírás: Weisz Péter a tavalyi gyöngyösi Zsidó Kulturális Fesztiválon is beszélt a zsidó-keresztény hagyományokról és értékekről 
Forrás: Czímer Tamás

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában