Virágosítás

2024.05.17. 18:05

Bikavér is pompázik majd az egri köztereken

Közel 80 ezer egynyári virág elültetésével készülnek, bársonyvirág, vízifukszia és bazsalikom is lesz Egerben. A Városgondozás Eger Kft. továbbá kialakít vadvirágos réteket is városszerte, valamint a Kerecsend felől érkezők a virágból kirakott Eger felirattal is találkozhatnak majd nyáron.

Hornyák Réka

A Városgondozás Eger Kft. továbbá kialakít vadvirágos réteket is városszerte

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Eged István Renátó, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón adta hírül, hogy elérkezett a Városgondozás Eger Kft. munkájának legszebb, legizgalmasabb része, az egynyári virágok ültetése. Csütörtökön az érsekkerti Zenepavilonnál, pénteken pedig a Dobó téren ültették el az idei első egynyári növényeket. 

- Összesen majdnem 80 ezer egynyári virág ültetünk, ami jelentős mértékben igénybe veszi a cég erőforrásait. Napi 3 ezer növény elültetésével számolva előreláthatólag június végére kerül a földbe az utolsó virág is. A helyszínek nem változtak a korábbi évekhez képest, a legtöbb virág idén is az Eger-patak melletti sétányra kerül, de sok egynyári növény lesz az Érsekkertben a szökőkút körül, az Eszterházy téren, a Szent József parkban, a Hatvani kapu téren, illetve a város számos más pontján, az északi és déli városrészeken egyaránt - részletezte programot Eged Renátó. 

Elmondása szerint a tavaly ősszel elültetett kétnyári, illetve hagymás növények, így például az árvácskák és a tulipánok sikeresen átteleltek a földben. Áprilisban főleg a tulipánok virágzása aratott nagy sikert, melyeket hagyni kellett elvirágozni, annak érdekében, hogy egészséges állapotban vehessék ki a földből a városgondozás munkatársai. Az eltávolított virághagymák jelentős része még ép maradt, melyeket így idén ősszel újra el lehet majd ültetni. 

A tavalyi virágok kiszedése után a földet gyomtalanították és levegőztették. A talajelőkészítésen, valamint a dísznövények hónapokig tartó kinevelésén és ápolásán túl az ültetést követő időszakban is nagy figyelmet kell fordítani az egynyári virágokra. Óriási vízigényük van, ezért főszezonban minden munkanapon két locsolóautót üzemeltet a cég a frissen ültetett virágok szépségének megőrzése érdekében. 

Sok újdonsággal készül idén a Városgondozás Eger Kft.

- Ferenczy Tamás, a Városgondozás országosan is elismert főkertésze jóvoltából idén is változatos felhozatal várható az egynyáriak terén, például Dr. Kovács Zoltán világhírű magyar növénynemesítő több alkotását is elültetjük Egerben. Harminc féle növény összesen több mint ötven változatával találkozhatunk majd. Ezek között lesz bársonyvirág, kána, vízifukszia, bazsalikom, kakastaréj, valamint a híres egri borról elnevezett bikavér is. Ez utóbbi a taralyos celizóza, más néven a kakastarély bíborszínű nemesített változata. Színe az egri bikavérre emlékeztet. Eged Renátótól megtudtuk: sárgával és ezüsttel kombinálva ilyen bikavért ültetnek majd a patakparti támfalban lévő virágládákba.  Újdonság lesz még idén, hogy a Mátyás király út végén lévő körforgalomban, a Kerecsend felől érkezőket egy virágokkal beültetett Eger felirat fogadja majd, ez a projekt jelenleg folyamatban van - mesélte Eged Renátó, majd hozzátette, hogy Eger remélhetőleg idén is jól fog szerepelni a Virágos Magyarország versenyen, ahol tavaly az Arany Rózsa díjat nyerte meg a város. 

Továbbá idén a Városgondozás feléleszti a korábbi években elindított kezdeményezést arról, hogy Egerben legyenek vadvirágos rétek. Tizenhárom ilyen területet terveznek szerte a városban. Ezeket a helyeket kitáblázzák, így mindenki tudni fogja, hogy nem véletlenül van meghagyva nagyobbra a fű az adott helyen, ami a vadvirágok fejlődését segíti. A kijelölt területeket vadvirágmagokkal vetetik be, melyek először nyár végén vagy ősszel fognak kivirágozni. 

A vadvirágos rétek hozzájárulnak a növényi sokszínűséghez, a vadvirágok pedig fontos táplálékul szolgálnak a legfontosabb beporzó rovarfajnak, a méheknek. Első körben a Cifrakapu utca és az Olasz utca sarkán, valamint a Szépasszonyvölgy bejáratánál alakítottak ki vadvirágos rétet, melyek már jelezve is vannak. 

- A virágosításon túl természetesen nincs megállás a fűnyírásban sem, hétvégén és ünnepnapokon is dolgoznak a cég munkatársai. A Városgondozás Eger Kft. az önkormányzattal kötött, közgyűlés által jóváhagyott közszolgáltatási szerződésben foglalt területeken és gyakorisággal végzi a zöldfelületek kezelését. Egy új fűnyíró nagy géppel bővítettük gépparkot, ami mellé hamarosan érkezik egy második is, de kézi fűkaszából is több áll rendelkezésre. Emellett a fizikai munkaerő-állományt is sikerül tíz százalékkal növelnünk - árulta el a Városgondozás ügyvezető igazgatója. 

Újdonság még továbbá az is, hogy tíz virág oszlopot is telepítenek majd a városban, melyekkel a következő hetekben találkozhatnak először a járókelők.

Hozzátette, hogy a fűnyírók és fűkaszák üzemeltetésével párhuzamosan segédmunkások végzik a járművek és gyalogosok védelmét a felverődő kövek ellen, illetve a levágott fű összegyűjtését is. Ezt a zöld hulladékot aztán egy munkanapon belül szállítja el a Városgondozás az egri zöldhulladék-kezelő telepre. A legnagyobb prioritású helyeken 2-3 hetente jelennek meg a Városgondozás munkatársai, de a belvároson kívüli, alacsonyabb besorolású területek többségén is 4-5 hetente vágják a füvet. Ez összhangban van a közszolgáltatási szerződésben meghatározott és elvárt gyakoriságával. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában