Siker

2024.05.28. 11:45

Egri diák nyerte a vietnámi pályázatot

Az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola negyedikes diákja, Szabó Zétény nyerte meg a „Mai Vietnám gyermekszemmel” című gyermekrajzpályázatot. A fődíj mellett elismerő oklevelet is átadott neki Vietnám magyarországi nagykövete, Nguyen Thi Bich Thao.

Tóthpál Zoltán

Az elmúlt hetekben több száz magyar, illetve Magyarországon tanuló külföldi diák készített ceruzarajzot, festett akvarellt vagy alkotott képet más technikával Vietnámról, köztük az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola negyedikes tanulója is - derült ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményből. 

A hétvégi díjátadó ünnepségre a legjobb alkotások készítőit hívta meg a Mai Vietnám gyermekszemmel című pályázatot szervező Magyarországi Vietnámi Nők Szövetsége, valamint fővédnökként a délkelet-ázsiai ország nagykövetsége. A budapesti Szabolcsi Bence Zeneiskola dísztermében rendezett eseményen dr. Phan Bich Thien, a Magyar-Vietnami Kapcsolatért Alapítvány elnöke köszöntötte a gyerekeket, szülőket, pedagógusokat, illetve a Délkelet-Ázsia gazdag kultúrájára kíváncsi érdeklődőket.

Egri diák nyerte a vietnámi pályázatot
Szabó Zétény mindenkit maga mögé utasított
Forrás: Beküldött fotó

– Noha Magyarország és Vietnám között közel 10 ezer kilométer a távolság, ez a rajzpályázat és ez az esemény kitűnően bizonyítja, hogy a kapcsolat, a közöttünk lévő kötelék erősebb és közelibb, mint gondolnánk – fogalmazott az elnök. Kiemelte: meghatódott, amikor a két korcsoportot, az 1-4. osztályosokat és az 5-8. osztályosokat képviselő diákok pályaműveit szemlélte, mivel érezhető volt, hogy minden alkotás mögött rengeteg kutatómunka rejlett.

Így volt ez Szabó Zétény esetében is: az egri diák ceruzarajzát úgy készítette el, hogy azon egyszerre jelentek meg a különleges természeti értékek, valamint a tradicionális vietnámi építészetre és a modern metropoliszokra jellemző stílusjegyek. Bár nehéz volt a zsűri – Mészáros László grafikusművész, Molnár Péter grafikusművész, Le Trong Ha nagykövethelyettes és Phan Bich Thien – dolga, a témaválasztás és a kivitelezés minősége miatt végül Zéténynek ítélték oda az alsós kategória fődíját, melyet egy elismerő oklevéllel együtt Nguyen Thi Bich Thao vietnámi nagykövet személyesen adott át neki. Az eseményen jelen volt a vietnámi hírügynökség, tudósításuk nyomán pedig a távol-keleti ország legjelentősebb médiumai is fényképes beszámolót közöltek az egri fiú és a többi díjazott elismeréséről.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában