Választás 2024

2024.05.21. 21:25

„Nem babra megy” – a választások tétjéről beszélt Kövér László

Kövér László az országgyűlés elnöke az unióról, a kormánypártok eredményeiről és Eger helyzetéről beszélt az Urániában. Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő kiemelte, Eger és térsége számára is nagy a tét június 9-én.

Szabadi Martina Laura

– Eger fontos a kormányzó pártoknak, az európai parlamenti és a helyi önkormányzati választások között pedig igen sok a párhuzam – mondta dr. Pajtók Gábor kedd este az Uránia Mozi és Rendezvényteremben Egerben, ahol Kövér László házelnök volt a vendég. A honatya megtöltötte a mozi épületét, ahol jelen volt Habis László egykori polgármester és Vágner Ákos, a Fidesz-KDNP jelenlegi polgármesterjelöltje.

Kövér László az egri Uránia moziban
Kövér László az egri Uránia moziban
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az, ami Egerben történt az elmúlt 5 évben, civakodás, békétlenség, háború, még, ha nem is fegyverekkel vívták. Egy felkészült, szorgalmas és karizmával rendelkező embernek lehetősége lett volna a meglévő közgyűlési többségével úgy irányítani a várost az elmúlt években, hogy a kiviteli tervekkel rendelkező előkészített projektek megvalósuljanak. Ehelyett milliárdokat bukott a város, gondoljunk csak a napelemparkra, vagy a Modern Városok Program (MVP) elemeire. Nem kisebb itt sem a tét, mint az EP választáson. Az nem lehet, hogy egy ezer éves várost olyan emberek irányítsák, akiket a személyes érdekeik kormányoznak, láthatták milyen emberek ők: a közgyűlésben, a beszélgetéseik, megnyilvánulásaik alapján. Ha Egerben a jobboldali szavazók kiállnak, akkor nem kétség, hogy többséget fognak alkotni. Mirkóczki Ádámnak egyetlen ellenfele van, aki nyerni tud ellene: Vágner Ákos – fogalmazott a jelenlegi polgármesterrel kapcsolatban Pajtók. Az országgyűlési képviselő kiemelte, magasan van nála a mérce, de azt mondja, hogy remek képviselőjelölteket sikerült találni.

– Képesek lesznek a város szolgálatára, elvszerű és szakszerű döntéseket fognak hozni, egy közgyűlési többség mellé pedig a kormány is áll és visszakaphatjuk az elbukott fejlesztési pénzeket. Gondolják meg, mi motiválja a mostani közgyűlés tagjait, akik indulnak a választáson! Nem szabad hagyni, hogy csökkenjen a lakosság, élhető környezetet kell teremteni és vállalkozóbarát várospolitikát folytatni – hangsúlyozta. Kiemelte, vidéken, a falvak mindegyikében megvan a választás tétje, a helyinek és az EP választásnak is.

Kövér László arról beszélt, hogy mi történik Európában, hogy miért tartja fontosnak az EP választást és a szavazást a megyei listás képviselőkről. Azt mondta, ismeri a jelenlegi polgármestert és kívülről jól látta „Eger vergődését”.

– Van-e még ennek a városnak 5 elvesztegetni való éve? Választásnak még akkora tétje nem volt, mint a mostaninak – már csak azért sem, mert két választás lesz egyszerre – nyomatékosította, majd rátért a kormánypártok eredményeire: mint mondta, céljuk volt emelkedő pályára állítani és azon is tartani az országot.

– Bizonyos politikai erők próbáltak a küllők köze botot dugni, de ez felértékeli az eredményünk nagyságát. 2010-22 között volt egy arany évtized, melyre az I. Világháború óta nem volt példa, habár az első két év a pénzügyi stabilizálásról szólt. Egymillió új munkahely jött létre, rekordokat dönt a foglalkoztatottság, a közmunka programmal olyan embereket sikerült bevezetni a munkaerőpiacra, akik régóta nem dolgoztak. Ennek a közbiztonság helyreállításában is komoly jelentősége volt, a tartós munkanélküliség mentálisan leépítő állapotából rengeteg ember kizökkent. Családpolitika-modellünk példaértékű, nemzetpolitikánk erős, s a keleti külpolitikai nyitással megpróbálunk az Euro-atlanti integrációs folyamat után régi és új barátokat találni, hogy ne csak egy lábon álljon a gazdaság. Kína is rácsodálkozott, hogy ennyire kicsi ország képes szuverén politikát folytatni az EU-ban – mondta Kövér László. Kitért arra is, hogy a nyugdíjak vásárlóértékének megtartását ígérték, de úgy látja, az inflációkövető emelések, a 13. havi nyugdíj és a rezsicsökkentés 20 százalékos vásárlóérték növekedést hozott.

– Egy átlagos család 74 százalékkal többet tud vásárolni mint 2010-ben. Csakhogy jött a Covid – belekényszerültünk egy közös EU hitelbe – majd a háború és az Európát tönkretevő szankciós politika. Mondhatnám, hogy egy új hidegháborúban vagyunk, de ez egy új világháború előszele. A Fico elleni merénylettel egy újabb határt lépett át a politika. A háborúellenes politikusok likvidálása sem túl nagy ár már. A kényszer hatása alatt felvett hitelből a nekünk járó pénzeket nem adják oda a jogállamiság nevében. Választás ekkora téttel még nem volt, s az, ami történik a világban, nem baleset, az maga a cél. Az illegális migráció kitörésekor Soros György leírta, hogy évente egy milliárd migránst kell befogadni. Amerika dollármilliárdokat fektetett Közép- és Kelet-Európa egyes országaiba, köztük Ukrajnába. Régiókat országokon keresztül sikerülhet destabilizálni. Nem csak az ellenzékkel állunk szemben, hanem nagyobb hatalmakkal, akik finanszírozzák és mozgatják őket. Jó ha tudjuk, hogy nem babra megy a játék. Nekünk le kell győzni Mirkóczki Ádámot, Gyurcsány Ferencet és az összes többit, akik ugyanabban a csapatban fociznak. A szuverenitás, az életmód, a kultúra, a magyarság 
a tét június 9-én. Nem csak az a baj, hogy Mirkóczki nem elég tehetséges és nem a jellem bajnoka. Nem lehet sikeres helyi politikát folytatni a mindenkori kormánnyal szemben háborút hirdetve. Aki ezt teszi, a saját városa ellen tesz – fogalmazott.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában