Minta

2024.05.16. 06:55

Az okoskardiológia Egerben már elérhető

Manapság, amikor a tévé, de az óra is okos már nem hangzik idegenül az okoskardiológia fogalma sem. De mit is jelent az okoskardiológia a gyakorlatban? Tudta, hogy az egri kórházban elérhető? Dr. Szilágyi Attila, a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház kardiológus osztályvezető főorvosa elmondta, mit is jelent ez.

Guti Rita

– Küldetésünk az okos orvoslás népszerűsítése, a korai diagnosztika elősegítése és a kardiológiai megbetegedések megelőzésének javítása. Ezzel a mottóval ismertettük áprilisban, az Egerben rendezett kardiológiai napokon azt a kezdeményezést, amelynek keretében az elmúlt hónapokban a térség háziorvosi praxisaival együttműködve elkezdtünk dolgozni – emelte ki dr. Szilágyi Attila, amikor arról kérdeztük, mit is jelent az okoskardiológia.

Okoskardiológia az egri Markhot Ferenc kórházban dr. Szilágyi Attila főorvos koordinálásával.
Okoskardiológia az egri Markhot Ferenc kórházban dr. Szilágyi Attila főorvos koordinálásával
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 

Az Európai Szociális Alap és a központi költségvetés Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által biztosított finanszírozásában, a csaknem 20 milliárd forint összértékű EFOP – NNGYK projekt keretében Magyarország kevésbé fejlett régióiban tevékenykedő háziorvosi praxisokat támogatják a szakellátás tehermentesítéséhez szükséges modern diagnosztikai eszközökkel. Ennek keretében mintegy 2500 háziorvosi praxis részesült fejlesztésben, amelynek csak a kardiológiai eszközlistája magában foglal többek közt nyugalmi és Holter EKG készülékeket, boka-kar index mérőket, nyugalmi spirométereket, valamint pitvarfibrilláció-szűrő EKG-t. Ezek az eszközök kiválóan alkalmasak a digitális adatok gyűjtésére és továbbítására, ezzel is elősegítve a hatékonyabb betegellátást.

– Az okoskardiológia tulajdonképpen az a törekvés, hogy összekössük az alapellátást a szakorvosi ellátással, javítva ezzel a betegellátás minőségét és hatékonyságát – hangzott el az egri tanácskozáson.

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) támogatásával elindult kezdeményezés, Prof. Dr. Becker Dávid, Prof. Dr. Vágó Hajnalka és Prof. Dr. Járai Zoltán vezetésével, azzal a céllal jött létre, hogy a hazai kardiológiai szűrési gyakorlatba bevezesse a mesterséges intelligencia által támogatott diagnosztikai megoldásokat, vagyis az „okos orvoslást”. Ennek érdekében az MKT támogatja ismertető anyagok, protokollok összeállítását, és a témában szimpóziumok, workshopok szervezését.

Ezenfelül a projekt lehetőséget teremt a digitális távleletezés alapjainak megteremtésére, ahol a kardiológiai adatok központi, anonimizált adatbázisban kerülnek rögzítésre. E kezdeményezéshez elsők között csatlakozott a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet kardiológiai osztálya, Dr. Szilágyi Attila főorvos vezetésével, aki már megkezdte az együttműködést a körzetbeli háziorvosokkal.

Dr. Szilágyi Attila az áprilisi Egri Kardiológiai Napokon előadásában részletesen ismertette a projekt céljait és eddigi tapasztalatait a kardiológus kollégáknak.

– Fél évvel ezelőtt indult az együttgondolkodás Egerben – osztotta meg az egri főorvos lapunkkal. – Ezen a projekten belül Holter, illetve 12 elvezetéses ekg-t a projektet támogató gyártótól mi évek óta használunk. Most, hogy számos háziorvosi praxisba is kerültek ilyen orvostechnikai eszközök, továbbléphettünk. Mindehhez ráadásul remek alapot szolgáltatott, hogy Egerben és vonzáskörzetében a háziorvosok szakmailag összefogott közösséget alkotnak évek óta. Dr. Darvai László ostorosi háziorvos bábáskodásával működik a háziorvosi kávéház, ezt a közösséget kellett csak megszólítanunk. Függetlenül a projekttől két éve megvolt a kapcsolat. havi rendszerességgel szakmai képzést tartottunk, kardiológiai ismereteket adunk át a háziorvos kollégáknak, egyes témákat szisztematikusan átbeszélünk velük – fejtette ki.

Szilágyi doktor szavaiból kiderül, hogy ez egyfajta betegútmenedzsment, hogy a háziorvosok tudják, mikor, hova küldjék a pácienseket, milyen elérhetőségek vannak. Ennek megfelelően átalakították az egri kardiológiai ambulancia előjegyzési struktúráját úgy, hogy minden szakmai szcenáriónak meg tudjanak felelni, sürgős eseteket is be tudják iktatni, úgy, hogy közben van külön kapacitás erre, hogy tervezhető módon tudják fogadni az előrehozott vizsgálatot igénylő betegeket is. Magyarul a rövid időn belül sebészeti beavatkozásra szorul betegeket is úgy tudjuk besorolni a kardiológiai szakellátásba, hogy ez ne okozzon hátrányt a többi előjegyzett betegnek és az ellátó egészségügyi személyzetet se terheljük túl.

– Stabilan 20-30 háziorvos kolléga csatlakozott eddig a konzultációkhoz és nagy öröm számunkra, hogy tartósan és rendszeresen eljárnak az alkalmainkra, sikernek könyvelik el az együttműködést és ők maguk is igyekeznek egyre jobbá tenni azt – tette hozzá. – Évekkel ezelőtt elindult törekvésre segített rá ez a projekt, mert végcélunk az, hogy kardiológusok és háziorvosok a régió betegeit a megfelelő kompetencia szinten, de egységes szakmai gondolatmenet mentén együtt lássák el. Hogy ez mit is jelent a hétköznapokban? A 12 elvezetéses EKG-t, 24 órás holter EKG elvégezheti a háziorvos a rendelőjében, a betegnek nem kell utaznia, gyorsan kap vizsgálatot. A háziorvos pedig egy biztonságos, könnyen használható infós rendszeren keresztül juttatja el az adatokat a kardiológus szakorvosokhoz, akik rálátnak, bele tudnak folyni a kiértékelésébe, kommunikálni is tudnak. Mindez nem helyettesíti az akut betegellátást, ez inkább a beteggondozásról szól. Magyarul nem kell szakrendelőbe menni egy EKG-ért – fejtette ki dr. Szilágyi Attila. – A folyamat oda-vissza működik, hiszen mi is megkérhetjük a háziorvosokat, hogy a hazaengedett beteget monitorozzák, távlelet születhet. Mindez a betegnek is jó, kórháznak is, és tervezhető, ütemezni tudjuk. Betegek nagyon jól járnak, lakóhelyükön elvégzett vizsgálatok után ugyanolyan teljes értékű leletet kapnak, mintha bejöttek volna a szakrendelőbe.

Négy háziorvos már csatlakozott a rendszerhez, kettő csatlakozása folyamatban van, ez pedig olyan, mintha a kardiológiai ambulancia kapacitása ennyivel növekedett volna, világított rá Szilágyi doktor. Kérdésünkre, hogy bírják-e a leletezést szakorvos kollégái, annyit mondott:

– Bárcsak ott járnánk, hogy megfulladunk a rengeteg leletigénytől! Nekünk fontos, hogy ezek tervezhető módon beérkeznek, előjegyzés egymás között, rendezett módon fel tudják dolgozni. Akkor lenne tarthatatlan, ha NetConsult nem lenne hozzátéve, mert akkor a ad hoc módon kellene találni rá kollégát, de a rendszerezetten érkező információ kiküszöböli a szervezetlenséget, a káoszt. A legjobb hír: eszközök ott vannak a háziorvosoknál, több pályázat volt rá, hogy beszerezzék a háziorvosok. A vármegyei kórház kardiológiája abban úttörő, hogy itt már a rendszer fogadó fele is működik. Nem túlzás azt állítani, hogy ha Eger jó példát mutat, be tudja mutatni, hogy előremutató az ellátásban, akkor ebből országos szintű hálózata lehet - mutatott rá.

Mindennek van további hozadéka is: a napi szintű betegellátást, beteggondozást egy szinttel feljebb viszi. anonimizált adatokat kapnak a magyar populációról, kutatási anyagot is kapnak ezáltal, amely egészségpolitikai kérdések megválaszolásában segíthet. Indirekt hozadéka pedig, hogy közelebb hozza a kardiológus alapellátó kollégákat és a háziorvosokat: olajozott kommunikációs csatornákat hoz létre.

Miben segít az okoskardiológia?

Fontos segítséget nyújt a sztrók megelőzésében, hiszen már a háziorvosi rendelőben kiderülhet egy pitvarfibriliáció, ami akkor is megnöveli sztrók kialakulásának veszélyét, ha a beteg nem érzi, de az EKG-n látszik. Ilyenkor elindulhat a vérhígító kezelés, amely elengedhetetlen a sztrók megelőzésében. A betegek számára megnyugtató, hogy a háziorvos egy 24 órás EKG felhelyezésével azonnal tud reagálni például a szívdobogásérzésre. A háziorvosokat az motiválja, hogy a betegeik érezzék, a legmodernebb ellátást kapják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában