Látogatás

2024.06.05. 13:30

Eredményesen tárgyalt az egri egyetem vezetése az Egyesült Államokban

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona és dr. Csáfor Hajnalka felkeresték az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb egyetemét, az UCF-et (University Central Florida), amelynek hallgatói létszáma közel 70 ezres.

Molnár Helga

Fontos cél volt az egyetem ismertségének növelése

Forrás: uni-eszterhazy.hu

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektor és dr. Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettes képviselte az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet Floridában, a Hungarian Summit elnevezésű rendezvénysorozaton, amelynek célja, hogy hazánk minél jobb kapcsolatot építsen az Amerikai Egyesült Államokkal gazdasági, oktatási, társadalmi és kulturális területeken – írja az egyetem honlapján.

A látogatás során az egyetem vezetésének lehetősége nyílt új hallgatói és oktatói mobilitási lehetőségek feltárására, közös kutatási és publikálási felületek azonosítására. A szakmai tanulmányút fontos célja volt emellett az egyetem ismertségének növelése a nemzetközi rangsorokban történő előrelépés okán, valamint tapasztalatszerzés a hallgatói szolgáltatások fejlesztése érdekében.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem delegációja elsőként Florida legrégebbi, 1883-ban alapított felsőoktatási intézményét, a Stetson Egyetemet kereste fel, ahol annak akadémiai programjaival, támogatási rendszerével és nyüzsgő hallgatói életével ismerkedtek meg. A látogatáson kiemelt szerepet kapott az atlétika, mint sportág, melyben fényes sikereket ért el az amerikai intézmény.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona és dr. Csáfor Hajnalka felkeresték az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb egyetemét, az UCF-et (University Central Florida), amelynek hallgatói létszáma közel 70 ezres. Tizenhárom karon mintegy 230 szakot működtetnek. A rektor és a rektorhelyettes ellátogattak a mintegy kilencezer fős hallgatói létszámú Daytona Beachen található magánegyetemre, a Embry-Riddle Egyetemre, amely példaértékű alumni rendszerrel rendelkezik.
Elmondható: a tengerentúli intézmények komoly hangsúlyt fektetnek a hallgatói sikeresség támogatására (a Stetson egy dedikáltan e területtel foglalkozó Akadémiai Sikerközpontot is működtet), valamint az alumni programokra.

Az intézménylátogatásokat követően került sor a 2024. évi Hungarian Summitre, azaz a Magyar-Amerikai Kapcsolatépítő Konferenciára, amelynek Oktatási szekciója átfogó programot kínált kifejezetten a felsőoktatásra és a felsőoktatási intézményekre fókuszálva. A résztvevőknek lehetőségük nyílt előadásokon és panelbeszélgetéseken való részvételre, workshopokba való bekapcsolódásra olyan témákban, mint a gazdaság és a felsőoktatás kapcsolata, az innováció, a kutatás-fejlesztési együttműködések lehetséges irányai és működtetésük módszerei, valamint az öregdiákhálózat (alumni rendszer) kiépítése és működése.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona és dr. Csáfor Hajnalka kilenc olyan amerikai egyetem bemutatkozását hallgathatta meg (a konferenciának is otthont adó Daytona State College, a Stetson University, a Costal Carolina University, a University of Central Florida, a Robert Morris University, a Miami Dade College, a University of South Florida, a Bethun-Cookman University és a Hudson Valley Community College), amelyek mind nyitottak arra, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolataikat magyar egyetemekkel és előadásaik témája is a magyar egyetemekkel való együttműködési lehetőségek bemutatása volt. Ezt követően a Magyarországról érkezett egyetemi képviselőknek, köztük az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem vezetőségének is lehetősége nyílt egyenként bemutatkozni.

A konferencia további programjait úgy szervezték meg, hogy az egymás tevékenysége iránt érdeklődő egyetemek képviselőinek minél több lehetőségük legyen arra, hogy akár csoportos, akár bilaterális tárgyalások alkalmával konkrét oktatói és hallgatói mobilitási, közös kutatási és egyéb együttműködési lehetőségekről egyeztessenek. Négy intézménnyel sikerült olyan kapcsolódási pontokat meghatározni, amely további tárgyalásokat követően konkrét együttműködéseket eredményezhet. A képzési és kutatási területek közül a gazdaságtudomány, informatika, a nemzetközi tanulmányok, a turizmus-vendéglátás, a természettudományok, a sporttudomány és a pedagógusképzés mutat kapcsolódási lehetőséget az EKKE-vel.
– Összességében eredményesnek ítéljük a floridai egyetemeket tett látogatásokat, valamint a Hungarian Summit-on való részvételünket. A résztvevő amerikai egyetemek a velünk megosztott gyakorlatából mi is sokat meríthetünk az alumni rendszer működtetése, az intézményi marketing tevékenység és a hallgatói szolgáltatások fejlesztése, valamint a sportélet ösztönzése területén – értékelt dr. Pajtókné dr. Tari Ilona. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában