Koncerttel kezdik a nyarat

2024.06.10. 19:55

Koncerttel tér vissza a 2000-es évek rockbandája, az Extazis

Az Extazis zenekar sokak számára ismerős lehet, hiszen a 2000-es évek elején alakult a Heves vármegyei formáció és egészen 2015-ig befutott együttesként voltak jelen a zeneiparban. Az évek elteltével azonban változtak a körülmények és 2015-ben lezárult az álom. Nagy utat járt be eddig is az Extazis, de most, 9 év szünet után úgy döntöttetek, hogy újra nekivágnak a közös zenélésnek.

Hornyák Réka

Az Extazis zenekar csoportképe 2015-ből

Forrás: EXTAZIS Facebook

A 2000-es évek elején az énekes, Tuza Róbert és a gitáros, Nagy Balázs egy olyan rockbandát szerettek volna létrehozni, amit a közeli barátság és a közös zenei érdeklődés tart össze. Az Extazis zenekar végül 2005-ben nyerte el jelenlegi formációját. A tagok egyenként már végigjárták a maguk útját több együttesben is, mielőtt találkoztak. Így került be az Extazisba a dobos, Gachal Gábor, aki előtte már több együttesben igazolta zenei rátermettségét. Ezt követően érkezett a másik gitáros is, Szarka Endi, a jelenlegi felállás pedig a basszusgitáros, Nagy Dénes érkezésével vált véglegessé. Podcastadásunkban az énekessel, Tuza Róberttel beszélgettünk, hiszen 9 év szünet után, június 15-én, Egerben, a Broadway Monkey-ban koncertezik először a zenekar. 

Az Extazis zenekar egy 2016-os koncerten
Az Extazis zenekar egy 2016-os koncerten
Forrás: Extazis Facebook

– Az előzetes zenei karrierből adódóan az Extazis minden tagja más stílust hozott magával a zenekarba, ami egyedivé és könnyen beazonosíthatóvá teszi a hangzást. Nálunk, érdekes módon minden tag vokálozik, valamint mindenki részt vesz a zeneszerzésben és a szövegírásban is. Leginkább dallamosabb rockzenét játszottunk, így a dalok olykor könnyedek, máskor karcos gitárhangokkal épülnek fel a harmóniák, melyeket változatos bőgődallamok és ízes dobjátékok támasztanak alá – kezdett bele a történetbe az énekes. 

A zenekar, a megalakulását követően, egy év múlva, 2006-ban forgatta le az első videoklipjét az Angyalok városa című dalhoz. Mind a dal, mind a klip a közönség kedvence lett, ezért több alkalommal is meghívást kaptak különböző médiákba, ami jó felvezetője volt a soron következő lemeznek. majd 2007 tavaszán a zenekar felvette az Ennyi a lényeg című albumot, mely szintén nagy sikereket ért el, a közönség és a média is jól fogadta. Majd a feltörekvő Extazist óriási megtiszteltetés érte, hiszen többek között a Republic zenekarral két éven át járhattak az ország különböző pontjain, ahol több ezer fős közönség előtt debütálhattak. Végre 2008 őszén az EMI lemezkiadó is felfigyelt rájuk, melynek segítségével komolyabban terjesztették az Ennyi a lényeg albumot, és egy hosszú médiaturné vette kezdetét, amit rengeteg TV-s és rádiós szereplést kísért. 2010 elejétől már a rádiók is játszották az Ennyi a lényeg című dalt, ami huzamosabb ideig a MAHASZ 40-ES rádiós lejátszási toplistáján is előkelő helyet foglalt el. A következő években is folyamatosan adtak ki új dalokat, albumokat és klipeket is. 

De akkor miért ért véget az Extazis zenekar pályafutása?

– Ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor a zenekar egyik része így gondolta, a másik része meg úgy. Valójában az egész nem a zenekaron belüli, hanem a zenekart körülvevő dolgok miatt történt. Tehát nem egymással volt problémánk, hanem voltak, amik megosztották a zenekart, és voltak fontos kérdések, amikben nem értettünk egyet. Úgy gondolom, hogy nagyon el akartunk érni valamit és közben elfelejtettük a lényeget, amiért elkezdtünk zenélni. Azt, hogy hogyan kell örülni és megbecsülni azt, amink van – tért rá a felbomlás előtti időszakra Tuza Róbert. 

Elmondta, hogy szinte egy zenei vállalkozássá alakultak, ami alapvetően nem volt probléma, de mellette elfejtettek zenekarként funkcionálni. Mivel mindig öntörvényűek voltak, ezért nem tűrték azt, hogyha beleszóltak a dolgaikba, a munkájukba, viszont menedzselés nélkül nem tud működni egy zenekar. Ezt a patt helyzetet volt, aki jobban és volt, aki rosszabbul tűrte. 

– Többnyire engem okoltak a zenekar életének lezárásáért, leginkább azért, mert én mondtam ki azt, hogy ebben a formában nem tudom és nem is akarom folytatni a közös munkát. Szerintem az akkori rendszerünk már nem volt zenekarnak nevezhető, egy zenekarnak valahol egy családhoz kellene hasonlítania. Lehet azt gondolni, hogy nekem könnyű volt a döntés, de ez nem igaz. Belül ez egy nagyon kemény próbatétel volt számomra is – részletezte a fájdalmas felismerést a frontember. 

A lekötött koncertek miatt azonban a menedzsment kiadta nekik, hogy közzé kell tenniük egy magyarázatot arra, hogy miért maradnak el a fellépések. Így végül azt írták ki, hogy a zenekar határozatlan időre felfüggeszti a tevékenységét, így ezzel a kijelentéssel nyitva hagytak egy kiskaput, az esetleges folytatás kedvéért. Nagyon nehéz volt mindannyiuk számára az álmuk lezárása. Kellett egy pár év a zenészeknek, hogy lenyugodjanak, átgondolják és elfogadják a helyzetet, de végül mindenki belátta azt, hogy ez volt a legjobb döntés abban a helyzetben. 

Sok koncertjük volt, folyamatosan úton volt az Extazis zenekar
Sok koncertjük volt, folyamatosan úton volt az Extazis zenekar
Forrás: EXTAZIS Facebook

9 év szünet után Egerben lépnek fel június 15-én

Egészen pontosan még a zenekar sem tudja, hogy ettől a fellépéstől mit várhatnak. Ez nem egy búcsúkoncert, de nem is egy visszatérő koncert, valamint a folytatás sem tisztázódott még. 

– Amikor leültünk megbeszélni a koncertet, abban maradtunk, hogy egyelőre egy fellépést próbálunk meg, és majd közben az odavezető úton meglátjuk, hogyan tudunk együtt létezni. A próbák alatt már sok minden kiderült, sokat beszélgettünk a jövőről, de ami fontosabb az az, hogy jól érezzük magunkat egymás társaságában. Sztorizgatunk, viccelődünk és nincs semmi nyomás annak ellenére, hogy közeledik az időpont. Ami tőlünk telik, azt megtesszük, de igazából a fogadtatástól is függ az, hogyan megyünk tovább – mesélte Tuza Róbert. 

Talán azért pont most jött el az ideje annak, hogy összeálljon a zenekar, mert sok minden változott az utóbbi időben a világban. Talán most nagyobb mértékben van szüksége a tagoknak és a közönségnek is arra a pozitív szemléletre, a zenére és a nosztalgikus emlékekre, mint eddig bármikor. A felbomlás óta eltelt jó pár év, idősebbek lettek a tagok és átalakult a fókusz is az életükben. Újra fontosak lettek azok az alapvető emberi értékek, a megbecsülés, az önazonosság és az őszinteség, amikkel annak idején elindították a zenekart. Ha előbb történt volna ez a koncert, akkor az valószínűleg nem lett volna olyan mély, letisztult és sorsszerű. Most talán valami többet tud adni és ezáltal kapni is a zenekar. 

A felbomlás óta minden tag tette a maga dolgát, többnyire már családos emberekről beszélünk, ezért mások lettek az életcéljaik is. Mostanra eljött az életünkbe egyfajta megnyugvás időszak és a gyerekek mellett is belefér már a zenélés és az önmegvalósítás. A szünet alatt is volt minden tagnak zenei projektje, szóval teljesen egyikük sem lépett ki a piacról, de az, hogy újra együtt játszanak majd, mindenkinek egy mérföldkő lesz. 

– Azt várjuk az újrakezdéstől, hogy talán újra meg tudjuk becsülni az apróbb sikereket és azt hogy együtt vagyunk és zenélünk. Függetlenül attól, hogy több ezer ember előtt állunk vagy ha ötven ember előtt, a lényeg az, hogy együtt legyünk. Amikor annak idején elkezdtük a karrierünket, minden percét élveztünk, hiszen csak a jelennel kellett törődnünk. Ezt az érzést szeretnénk átélni ismét és ezt szeretnénk átadni a közönségnek is, mert mindenkire ráfér az, hogy kiszakadjon kicsit a mindennapokból, a gondokból, a problémákból és csak jelen legyen a pillanatban. Újra gyereknek lenni nem szégyen, a lelkünk mélyen mindannyian gyerekek vagyunk, csak újra és újra meg kell találnunk ezt önmagunkban – fogalmazta meg gondolatait a koncerttel kapcsolatban az énekes. 

Azt szeretnék, ha mindenki hátradőlne és megpróbálná meg élvezni a pillanatot. Volt idő, amikor ezt nem tudtuk megtenni és lesz idő amikor már nem fogjuk tudni megtenni. Nem is fontos igazán, hogy mi lesz pontosan ezután. Mindig úgy lesz, ahogy lennie kell. Ha folytatni kell az utat, akkor folytatni fogják, ha nem, akkor pedig nem. A koncertet egy másfél órás időutazásnak tervezi az Extazis zenekar, minden album legnépszerűbb dalaival. Nem kell teljesen azt várni ami régen volt, hiszen minden megváltozott a felbomlás óta, de a dalok ugyanazok és valahol Ennyi a lényeg. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában