gyöngyös

2018.04.17. 06:50

Öt művész régi mellszobra is új helyre került

Címkék#gyöngyös

Benczúr Gyula, Herman Lipót­, ­Iványi-Grünwald Béla, Kodály Zoltán és ­Vachott Sándor mellszobrai újra Gyöngyös közterületeit díszítik az elkövetkezőkben. Az évek óta mellőzött büsztök kihelyezését és a tereprendezést hamarosan befejezik a városban.

Hliva Éva

Vachott Sándor, a város szülöttjének bronzszobra a belvárosba került. A Hanisz téren kapott helyet Fotó: Czímer Tamás

A mátraaljai város képviselő-testülete még ­2015-ben több ízben is foglalkozott a tulajdonában lévő bronz mellszobrok kihelyezésével a város közterületeire.

Az öt művész portrét egészen idáig a Városgondozási Zrt. telephelyén tárolták – tudtuk meg Németi Lászlótól. A Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság vezetője szerint a közterületen való felállításuk az eddiginél kétségtelenül hasznosabb „tárolási módnak” számít, mert egyrészt egy műalkotás önmagában is emeli annak a városrésznek a színvonalát, ahová kiteszik, másrészt ennek köszönhetően a szobrok környezete is megújulhat.

Vachott Sándor, a város szülöttjének bronzszobra a belvárosba került. A Hanisz téren kapott helyet Fotó: Czímer Tamás

– Korábban az Orczy-kastély kertjében álltak a büsztök – magyarázta a szobrok többéves kálváriáját az igazgató –, amelyeket a Mátra Múzeum felújítása során összeszedtek és ezután csaknem egy évtizedig pihentek a raktárban. A grémium tagjai abban egyetértettek, hogy újra ki kell ezeket helyezni és a közösségi terek díszévé tenni, ám sokáig nem volt egyezség a helyszínekben. Tavaly év végén aztán a polgármester, Hiesz György kezdeményezésére, a saját polgármesteri forrásából, megszületett a végleges terv a műalkotások új helyre való tételéről.

Kiderült ezek után még, hogy a híres történelmi személyekről készült mellszobrok nem maradtak egy csoportban és nem kerültek vissza az eredeti helyükre sem. A város öt különböző pontjára helyezték ki azokat.

– Az elképzelések értelmében a szobrok közül három a gyöngyösi belvárosban maradt, további egy a nyolcvanas városrészben és az ötödik a Kálvária-parton díszítheti immár a közterületet – tájékoztatott a főépítész, majd hozzátette: – A tereprendezés, a környezet kialakítása megtörtént. A parkosítás és az egynyári virágok kihelyezése május elején kezdődik meg, ahogy városszerte.

Elmondta továbbá, hogy a munkálatok és a kihelyezett szobrok körüli tereprendezés csaknem két és fél millió forintba került.

Végleges helyükön állnak a büsztök

Benczúr Gyula mellszobrát a Harrer Ferenc utcai nagy autó­buszváróval szembeni parkrészben helyeztük el, az Iványi-­Grünwald Béla festőművészről készült alkotás a Verseny és Szövetkezet utca kereszteződésében már ugyancsak megtekinthető. Kodály ­Zoltán mellszobra a Szent Bertalan utcába, a zeneiskola mellé került, míg Hermann Lipóté a Fő téren, a könyvtár udvarában maradt. Vachott Sándor költő, író, ügyvéd büsztje pedig természetesen a Vachott Sándor utca elejére, a Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskolával szemben, a Hanisz térre került ki – ismertette végleges helyüket portálunkkal ­Németi ­László, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!