kitüntetés

2019.08.21. 13:48

Heves megyei kötődésű fafaragó lett az Év Mestere

Rangos kitüntetés megyénk kiváló iparművészének, Tóth Lóránt fafaragónak.

B. K.

Az Év Mestere díj, a Népművészeti Egyesület Szövetsége által alapított díj, amely a szakmák meghatározó egyéniségeit illeti meg, közülük is az adott év Mesterségek Ünnepén legjobban szereplő mestert. 2019-ben ezt a kitüntető címet Tóth Lóránt fafaragó, népi iparművész, a népművészet ifjú mestere, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagja érdemelte ki.

Tóth Lóránt fafaragó átveszi az elismerést. Beküldött fotó

Tóth Lóránt 1997-ben kezdett el a fafaragás iránt érdeklődni. Munkája során elsősorban beteg kidőlt fákat, azok minden részét felhasználja. Rendkívül kreatív, a fa mellett más természetes anyagokat is felhasznál, például mákgubó, dió, szaru, vagy csont. Nagy szeretettel eleveníti fel a feledésnek induló szakmák eszközeinek készítését. Tudása nem titkos, rendszeresen oktat gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Alkotásai számos kiállításon voltak láthatók, melyek zsűrizettek, Páva védjeggyel ellátottak. Munkásságát több alkalommal elismerő díjjal tüntették ki – hangzott el a méltatásban, amikor Tóth Lóránt népi iparművész átvette az Év Mestere díjat a Budai Várban, a Mesterségek Ünnepén – tájékoztatta lapunkat Kiss István, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!