emlékezés

2019.12.17. 18:12

Koháry István hadvezérre emlékeztek Egerben

Emléktábla avatással emlékezett Koháry Istvánra, az Egri Városszépítő Egyesület az Eszterházy téren kedden.

Sz. K.

Koszorúzással, versennyel és előadással emlékeztek

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Sós István az egyesület elnöke úgy fogalmazott, 332 évvel ezelőtt, október 17-én a császári csapatok visszafoglalták a megyeszékhelyet a törököktől. A császári csapatok egyik magyar vezére volt Koháry István. Ezt követően az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban átadták az országbíró, költő és hadvezér életéről nemrég megtartott középiskolai megmérettetés díjait.

Emléktábla avatással, versennyel és előadással emlékeztek Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Laskay Anna elnökségi tag ismertette, mivel eme személy alakja kinek többé, kinek kevésbé ismert a városlakók előtt, ezért történelmi versenyt hirdettek. A megmérettetés célja az volt, hogy a tanulók között próbálják megőrizni ennek a jeles személyiségnek az emlékét, a fiatalok megismerjék tetteit, költészetét, örökségét. Majd az ünnepség végén dr. Löffler Erzsébet egyesületi titkár, történész tartott előadást Koháry István, a legkatolikusabb magyar főúr címmel. A rendezvény védnöke dr. Ternyák Csaba egri érsek volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!