gasztronómia

2020.08.18. 14:00

A hagyományőrzés nehéz helyzetben is a szihalmiak szívügye

Bár a megszokottól eltérő körülmények között, de idén is megrendezik a Szihalmi Kemencés Gasztronómiai és Kulturális Fesztivált. A tízéves jubileumához érkező háromnapos rendezvényt ezúttal az állami ünnepünkkel kötik össze a szervezők.

Sike Sándor

A szigorú szabályok betartása mellett idén is a gasztronómiáé lesz az egyik főszerep Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– A Kemencés Napokként híressé lett gasztronómiai és kulturális fesztivált 2011-től rendezik meg a településen. A mostani, csütörtöktől péntekig tartó esemény a jubileumi tizedik alkalom lesz – tudtuk meg Bóta József Sándor polgármestertől.

Azzal a szándékkal indították el anno, hogy olyan, fesztivál jellegű programot valósítsanak meg, ami a magyar kultúrát őrzi. Azokról a tradíciókról van szó, amelyek Szihalmon és környékén meghatározóak voltak, s már-már kiveszőben vannak.

– Mindig azt vallottam, hogy a múltból lehet építeni a jövőt, s azokat a hagyományokat tudjuk megőrizni, amelyek a gyökereinkből táplálkoznak – magyarázta a faluvezető. – Őrizni pedig úgy kell, hogy egészséges maradjon és táplálja a jövő fáját. Olyannyira társakra akadtam ebben az elgondolásban, hogy a civil szervezetek és minden szihalmi bekapcsolódott. Az országos gasztronómia is képviselteti magát, a Szabadtűzi Lovagrend, aminek a tagja is vagyok, adja a zsűrit. Hazaivá és nemzetközivé tettük a fesztivált. Sajnos, ez az idén nem megy a kialakult módon. Egyelőre csak Szilice testvértelepülésünk képviselői jönnek.

A szigorú szabályok betartása mellett idén is a gasztronómiáé lesz az egyik főszerep
Archív fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A háromnapos rendezvény meghatározó eseményei augusztus 20-ára esnek. A Kemencés Udvarban felfűtött kemencékkel várják a sütni, főzni vágyókat. Versenyezhetnek, de készíthetnek ételeket a maguk örömére is. Családok, baráti társaságok nevezhetnek három kategóriában: kenyérkészítés, kemencés-, illetve szabad tűzi ételek és kemencében készült sütemények. Csütörtökön emlékeznek meg az állami ünnepünkről. Új díszpolgárt avatnak, bővül a Szihalom Községért Érdemérem és a Szihalom Kultúrájáért Érdemérem tulajdonosainak köre. Polgármesteri Dicsérő Oklevelet, melyhez pénzjutalom is járul, két szihalmi lakos vehet át, illetve más díjakon túl kihirdetik a főzőverseny eredményeit.

Bóta József Sándor kérdésünkre elmondta, hogy a korábbi fesztiváljaikhoz hasonlóan augusztus 23-ra olyan családi napot terveznek, amelyen nem csak szórakozási lehetőségek adódnak, hanem ismeretekben is gazdagodhatnak a résztvevők. Igyekeznek ráirányítani a figyelmet a környezetkímélő szemléletre, a biztonságos életre és közlekedésre, a természet szeretetére, megőrzésére, védelmére. Játékosan ösztönzik a gyermekeket, a felnőtteket arra, hogy „éljünk békében egymással, környezetünkkel”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!