50

2020.09.12. 07:00

Fél évszázada dalol már Novaj büszkesége, az asszonykórus

Idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a Novaji Asszonykórus. A kezdetben még szórakozásból daloló hölgyeket mára országosan ismert, többszörösen díjazott egyletként tartják számon. Dr. Kádár Katalin egyesületi elnök beszélt a kezdetekről és a jelenről.

Molnár Helga

Utolsó elismerésüket idén augusztusban nyerték, újra Arany Páva nagydíjasok lettek

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Novaji Asszonykórus 1970-ben alakult, azóta megszakítás nélkül működnek. Kezdetben még kedvtelésből énekeltek, mára viszont, legnagyobb büszkeségükre, az összes jelentős népzenei minősítést a magukénak tudhatják.

– A kezdetekről szólva ki kell emelni Nagy Miklós és Borsai Ilona népzenekutatók munkáját. Az előbbi karvezető Novaj szülötte, s ők ketten gyűjtötték össze a falu népdalait, dallamait. Erre alapult a kórus repertoárja – mondta.

Már évtizedek óta művészeti vezető Bimbó Zoltán, akinek – ahogy dr. Kádár Katalin fogalmazott – rengeteget köszönhetnek, egy pillanatra sem hagyta el a kórust, áldozatos munkáját a mai napig folytatja.

– A szigorú szakmai irányelvek szerint dolgozó karvezetők, valamint a 70-es években reneszánszát élő kodályi eszmék hatására a kórus a helyi hagyományok őrzését tűzte zászlajára és máig ezt az irányelvet követi. Kizárólag novaji dallamokat énekelünk. Az alapító tagok még az édesanyjuktól tanult módon artikulálva, az ősöktől ellesett ritmikát és előadásmódot alkalmazva, eredetiben voltak képesek bemutatni a dalokat. Az utódoknak már az elvárosiasodott beszédmodor után vissza kell találniuk elődeik dialektusához, újra kell tanulniuk a hiteles előadásmódot – részletezte.

Utolsó elismerésüket idén augusztusban nyerték, újra Arany Páva nagydíjasok lettek Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Érdeklődtünk, hogyan ünneplik ezt a kerek évfordulót. Dr. Kádár Katalin elmondta, nagy rendezvénnyel készültek az alkalomra, ám ezt a koronavírus-járvány keresztülhúzta. Szeptember 26-án a faluházban tartanak ünnepséget, ám zárt körben. Meghívott vendégeik közt van a Szederinda Néptáncegyüttes, az Ostorosi Asszonykórus, a Hamiskás zenekar, a Haraszti lányok, a Gyöngyöstarjáni Pávakör, valamint a régi tagok, köztük Kádár Lászlóné, aki kiemelkedő szólistája volt a kórusnak, illetve Csuhai Józsefné, az előző vezető.

Dr. Kádár Katalin hangsúlyozta, a jelenleg tíztagú kórus pályázati forrásból citerákat vásárolt, hogy támogassa az iskolások citeratanulását, és közelebb hozzák a hagyományt a novaji gyerekekhez.

 

 

Díjaik, minősítéseik

Első elismerésüket 1984-ben kapták, ez a KÓTA-díj bronz minősítése volt. Az évek során ennek a díjnak az arany fokozatát is kiérdemelték, illetve ötször díjazták őket az Arany Páva címmel. Az Arany Páva nagydíjat is magukénak tudhatják, ezt négyszer szerezték meg.

Ezeken kívül 2006-ban a KÓTA-díjat, 2019 augusztusában a Csokonai Vitéz Mihály-, illetve ugyancsak 2019 augusztusában az Olsvay Imre-­díjat is megkapták. A Vass Lajos Népzenei Versenyről sem távoztak üres kézzel, kétszer nagydíjasok lettek, egyszer pedig kiemelt nívódíjban részesültek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!