bögre klub

2020.12.18. 20:00

Már a világ minden táján szívesen hallgatják a horti előadó zenéjét

Ha szerda, akkor ­Pesti TV, Bögre Klub. Vin­cze Emília oldalán DJ Chris Lawyer, azaz Katona Krisztián szolgáltatott a közéleti hírek alá jófajta zenét. Régóta ismerem ­Krisztiánt, tán az unokám is lehetne. Ám az én generációm még a Beatlestől Black Sabbathig tartó zenei sávon szocializálódott.

Litya László

Erre az évre Katona Krisztiánnak öt külföldi szerződése volt, amelyek a járvány miatt meghiúsultak Fotó: MW

– Most arra vagyok kíváncsi, hogy jutott el a modern zene művelője a nagyközségből a fővárosi Bögréig?

– Számomra segítség, mert a járvány azon időszakában érkezett, amikor a zenei rendezvények leálltak. A ­reggeli műsor, a Bögre Klub aktuális közéleti dolgokkal foglalkozik, s közben jó zenék szólnak. Szeretem magam kipróbálni új dolgokban, ezért úgy döntöttem, belevágok. A díjazás nem foglalkoztatott.

– Milyen zenét művelsz?

– Egyre nehezebb behatárolni a stílusokat, ezért általánosabban fogalmazom meg: elektronikus tánczenét, house-zenét. Ennek a tech-house és a bass-house vonala jelenik meg leggyakrabban a dalaimban. Előfordulnak hiphop- vagy folkhatások is.

– Hány országban léptél már fel? Hol játszották a dalaidat?

– Már huszonhárom országban léphettem fel, így Oroszországban, Finnországban, Brazíliában, Mexikóban és Egyiptomban is. Erre az évre öt lekötött külföldi fellépésem volt, több fesztivállal tárgyaltunk továbbiakról.

– Kik alkotják a rajongótáborodat?

– A legtöbben 18–35 év közöttiek. A YouTube-on a látogatók fele hazai, a másik fele külhoni. Az idei év Spotify-összesítése szerint kilencven országból hallgattak, legtöbben Oroszországból.

Erre az évre Katona Krisztiánnak öt külföldi szerződése volt, amelyek a járvány miatt meghiúsultak
Fotó: MW

– Mire jut még időd az elfoglaltságaid mellett?

– Aki a zenei szcénában működik – vagy inkább működött –, az jelenleg időmilliomos. Arra van időm, amire csak akarom. Rengeteget olvasok. Azt vettem észre, ha leülök egy könyvvel, úgy olvasok el száz oldalt, hogy fel sem tűnik. Kíváncsiságból a Vikingek című sorozat egyik jelenetét újra szinkronizáltam. Persze, foglalkoztam zenével is. Készítettem mesterkurzust az egyik hangszerhez, amit én is gyakran használok. A zeneírásra kevesebb időm jutott. Vannak ugyan elkezdett projektjeim, de mostanában nem jön az ihlet.

– A horti közéletben részt veszel?

– Az interneten létezik egy Hort Anno csoport, amely négy generáció óta gyűjti a faluról a cikkeket, térképeket, fotókat, történeteket. A közösséget Czibolyáné Nagy Anna hozta létre, hogy a forrásokat elérhetővé tegye az érdeklődők számára. Ehhez csatlakoztam én is. Készítettem egy videót a Krónikásaink emléktábla-avatásán, s én kezelem a csoport Instagram-oldalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!