Gyöngyike

2021.08.22. 18:47

A néptáncé volt a főszerep a gyöngyösi fesztiválon – Fotók

Három napon át a néptáncé volt a főszerep a Fő téren, a Gyöngyike folklórfesztiválon. Péntektől vasárnapig léptek fel magyar néptáncegyüttesek az érdeklődők előtt.

Sz. Sz. I.

2021 08 20 Gyöngyike fesztivál - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Ombódi András, az esemény művészeti vezetője elmondta, hogy a pandémia eddig megakadályozta a soron következő, a huszadik Gyöngy Fesztivál megrendezését. A városban azonban óriási igény volt egy táncos rendezvényre, ezért, hogy a jubileumi néptáncfesztivált majdan méltó módon megszervezhessék, a sorozaton kívül, módosított néven, de a korábbi nívóból nem engedve tartották meg a minifesztivált.

A magyar néptánckincs gazdagsága lenyűgözte a közönséget
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A Gyöngyike folklórfesztiválnak csak magyar fellépői voltak, mert az esetenként más földrészről, egzotikus országokből érkező együttesek szerepeltetése nem vált lehetségesé a világjárvány miatt. Ombódi András, aki a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes vezetője is egyben, arról beszélt, hogy a tisztán magyar szereplőgárda rendkívül magas színvonalat biztosított a rendezvénynek.

– A magyar néptánckincs annyira szép és gazdag, hogy felveszi a versenyt más nemzetekével, sőt jobb is azoknál. A változatosságát olyan jól kihasználják a magyar csoportok, hogy gyakorlatilag településekre lebontva viszik színpadra a hagyományokat. Ezzel szemben sok nemzetnél egy generál nemzeti tánc alakult ki, és a legtöbben azt mutatják be. A most zajlott minifesztiválon a Vidróczki a járvány alatt készült koreográfiákat vitte a közönség elé, de voltak régebbiek is, az alkalomhoz illő egyediséggel. Jövőre lesz hatvan éves az együttesünk, reméljük, akkor ünnepelhetjük a huszadik Gyöngy Fesztivált is – összegezte Ombódi András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!