Rendezvény

2022.10.05. 18:06

Interaktív kiállítás nyílt, az állatok és az emberek érzelmeit fejezik ki a művek + fotók

Az élet él és élni akar címmel nyílt meg szerda délután K. Csákfalvi Kata tárlata az Agria Parkban, melynek témája az állatok, a természet és az emberek kapcsolata, védelme.

Bíró Daniella

A kiállítás az Agria Park második emeletén látható

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A mai alkalom egy teljesen rendhagyó esemény, nagyon ritkán van ilyen. Nemcsak azért, mert több generációt is érint ez a kiállítás, hanem mert ez egy interaktív kiállítás megnyitó, ugyanis a gyerekeknek rajzolási lehetőséget is biztosítunk. Ennek az eseménynek a legfőbb oka, hogy az állatok világnapját ünnepeljük. Ezt a jeles dátumot Assisi Szent Ferenc halálának évfordulójához kötötték, hiszen ő volt az, aki azt mondta, szeressük úgy a környezetünket és az állatokat, mint embertársainkat, barátainkat – hangsúlyozta Szőke István, az Agria Park igazgatója. 

A világnap alkalmából az igazgató utánanézett annak, hogy mennyi házikedvencet tartunk az országunkban. Egészen meglepő adatok derültek ki: macskából 2,2 milliót, kutyából pedig 2,1 milliót, a többi kisállatról és a vadon élő állatokról nem is beszélve. Kiemelte, hogy éppen ezért felelősek vagyunk a környezetünkért, óvnunk kell a természetet és az állatokat. Az október 4.-ei világnap nagyon fontos üzenete a felelős állattartás.

– Óriási dolog számomra, hogy egy ilyen kiállítás nyílhatott a műveimből. Számomra ez egy igazán fontos nap, mert nagyon szeretem az állatokat, a természetet, és a szívügyem, hogy ezt hirdethessem. A zenéket és a verseket is úgy válogattuk össze, hogy az állatok világnapjához kapcsolódjanak. A megnyitót Tóth Levente gitár és ének, valamint Farkas Máté színművész produkciói színesíti – mondta K. Csákfalvi Kata. 

Hozzátette: a képeket szövegekkel illusztrálta, és úgy gondolja, azokat is érdemes elolvasni, mert nagyon felemelők és elgondolkodtatók. Meg kell becsülnünk ezeket az állatokat - akiknek a hasznát élvezzük nap, mint nap - legalább azzal, hogy megadjuk nekik azt a tiszteletet, hogy úgy tartjuk őket, ahogy az őket megilleti. Hiszen ők is érző lények, ahogy mi vagyunk. Ők is éreznek fájdalmat, szomjúságot, éhséget és szomorúságot is. 

– Ezzel a kiállítással ezt szerettem volna bemutatni. Az egyik oldalon az emberi érzelmeket fejeztem ki, a másikon pedig az állatokét. Ez a kettő nem elválasztható, mert egymásból élünk, sőt, inkább mi élünk belőlük, mint ők belőlünk – hangsúlyozta K. Csákfalvi Kata.

– Hát ilyen egy állatbarát ember – tette hozzá Teleki Klári, művészetpártoló. – Elmondhatjuk, hogy az állatszeretők különleges emberek, nagylelkűek, tele együttérzéssel és szeretettel. Sok ilyen emberre van szükségünk, mint Kata, akinek grafikáin keresztül is érződnek ezek az érzések. Az ő munkáit nem is lehet hagyományosan elemezni, mert csak oda kell állni a képei elé, a megrajzolt élőlények szemébe belenézni, és bennük visszatükröződik Kata lelke. Ő azért rajzol, mert vannak üzenetei, mint ahogy a madár is azért énekel, mert vannak dalai.

A tárlat november 3-ig lesz megtekinthető az Agria Park második emeletén, a Hervis üzlet előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!