Jubileum

2022.11.07. 07:18

140. születésnapját ünnepli az Agria Vegyeskar

Az Agria Vegyeskar fennállásának 140. éves jubileumi találkozóját tartják a Bartakovics Béla Közösségi Házban november 9-én 18 órakor.

HEOL

Az Agria Vegyeskar rendszeresen fellép

Forrás: Agria Vegyeskar/Facebook

A portálunkhoz elküldött meghívóból kiderül, hogy a kórus az 1882-ben alakult Egri Dalkör jog szerinti örököseként. A város zenei életének meghatározó együtteseként hosszú múltra tekint vissza. 2017 decemberében megjelent „Az Agria Vegyeskar története” című könyv Szó Istvánné kórustag írása. 2018-ban Magyar Kultúra Napján került sor a könyvbemutatóra, ahol a kórus Kodály szavait idézve igazolta a kóruséneklés összetartó és megújító  erejét: „ Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak.  Aztán százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia”.  

– Az egri Agria Vegyeskar idén ünnepli fennállásának 140 éves évfordulóját, így jelentős múlttal rendelkezik Eger kulturális életében. Tagjainak száma 20-30 között mozog, és minden generáció megtalálható a kórusban, járnak iskolások és nyugdíjasok egyaránt a kórusba. Legidősebb tagjaink nyugdíj mellett, több évtizedes múlttal és tapasztalattal tartják a közösséget. Vannak közöttünk professzionális zenészek, tanárok, de többségünk amatőr, aki az éneklés, szeretete miatt áldozza szabadidejét a kórus munkájára. Családok járnak együtt, férj és feleség, lánya és nagymama, testvérek. Tagjaink közül többen hangszeres zenéjükkel is segítik a kórus munkáját – fogalmaztak

Hozzátették, a kórus endszeres vendége az egri Szent Bernát templom ünnepeinek, kórusfesztiváloknak az ország különböző pontjain, az Erkel Szinházban évente megrendezendő Dalárnapnak. Önálló koncerteket adunk, de többször énekeltek már együtt más zenei szervezetekkel, például az Obsitos Fúvószenekarral vagy az Andante Kamarakórus Arcadia Kamarazenekarral.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!