Tükröt tart

2022.11.05. 17:33

Kukorica János Vitéz ősbemutató a Harlekinben

Ősbemutatóval jelentkezett szombaton az egri Harlekin Bábszínház.

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Kukorica János vitéz címmel, Bakonyi Károly szövegkönyve alapján Éry-Kovács András írta az egri bábszínházban szombaton bemutatott darabot, melye Kacsóh Pongrác zenére és Heltai Jenő versei tettek még színesebbé.

Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Éry-Kovács András, a darab ajánlójában így írt:

"A Kukorica János vitéz című daljáték persziflázsban a népszerű daljátékot egy új és különös színházi megjelenítésben szeretnénk megvalósítani. A két főszereplő, Iluska és Jancsi folyamatosan egy úgynevezett makett díszletvilágban létező bábfigurák, körülöttük pedig az élő szerep személyiségek, körbevéve az idealizált színpadi világot, felidézik az eredeti 1906-os ősbemutató (Király Színház) rejtélyeit.

A színpadi próbák kezdetén a kor nagyszerű primadonnája, Fedák Sári, Molnár Ferenc híres drámaíró későbbi felesége, kikövetelte magának a főszerepet, annak ellenére, hogy az egy tenor hangra íródott férfiszerep. Sem a lírai szoprán Iluskát, sem a koloratúrszoprán szerepet, a francia királykisasszonyt nem akarta eljátszani. Ebből már rögtön az első próbákon komoly bonyodalmak alakultak, és a Harlekin társulata ezt a konfliktusokkal teli próbahangulatot jeleníti meg. A daljáték második és harmadik felvonására kibontakozik az illúzionált valóságra épülő parodisztikusnak ható meseszerű álomvilág, amely körbelengi az eredeti daljáték stílustörekvéseit. Végül az illúzionált valóság összekeveredik a valóság illúzióival. Jancsi megjelenése huszár egyenruhában, majd a törökök feletti győzelme és az, hogy ő a francia udvarban éljen, mint a királylány szerelmese, Iluska távollétében, az önmagában a tökéletes illúzió. Ezt a valósághoz viszonyítottan képtelen történetiséget nem csak lélektanilag, hanem a totális színház eszközeivel is szeretnénk megjeleníteni. Bízunk benne, hogy a kicsit groteszknek tűnő átdolgozás mintegy tükröt tart az eredeti daljáték naiv látásmódjának és közelebb hozza a fiatalokhoz, mai felnőttekhez a nagyszerűen megalkotott, hiteles zenei élményt."

Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A darab főbb szerepeiben: Mészáros Pancsát, Zádori Szilárdot, Szűcs Rékát, Tóth Leventét, Szilner Olivért, Sóvári Csabát, Macsinka Martinát és Bencze Mónikát láthatja a közönség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!