Fesztivál

2023.09.20. 14:15

Közel kétszáz táncos lép színre a XII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztiválon

Szeptember 27-e és október 1-je között rendezik meg az XII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált.

Molnár Helga

Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője a XII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál sajtótájékoztatóján

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Idén is megszervezik az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, mely már sorban a tizenkettedik lesz. A tervezett programokról számolt be sajtótájékoztatón Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója és Topolányszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője szerdán a teátrum átriumában.

Blaskó Balázs elmondta, 12 évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal szervezték meg a táncfesztivált.
– Nagy reményeket fűztünk ehhez, s be is váltotta is azokat. Évről évre lehetőséget ad a fesztivál a magyar és külföldi együtteseknek arra, hogy megmutassák magukat. Különböző műfajokat láthattak a nézők eddig is, s ebben az öt napban, szeptember 27-e és október 1-je között – emelte ki a direktor.

Topolánszky Tamás hangsúlyozta, 12 éve töretlenül sikerül megszervezni a táncfesztivált, melynek kiemelt partnere a Nemzeti Táncszínház. Mint mondta, minden korosztály számára készültek, s most a fellépők esetében is így van ez.
– Táncgálával kezdünk, hiszen Egerben sok remek együttes van – tette hozzá. Fellép mások mellett a Pódium Tánciskola, a Lajtha László Néptáncegyüttes, majd a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói is. A nyitónapot a Nagyvárad Táncegyüttes műsora zárja, velük évek óta folyamatos a szakmai munka.

Topolánszky Tamás elmondta, válogatott az Imre Zoltán Program támogatásával készült alkotásaiból. Az Imre Zoltán Program célja, hogy a magyar táncművészeket olyan lehetőségekhez juttassa, amelyek hozzásegítik őket a pályakezdésükhöz, a pályájukon való előrejutáshoz és a nemzetközi színtérre való kijutásukhoz. Egerben a táncfesztiválon két ebből a programban megvalósult darabot láthatnak majd.

A GG Tánc Eger ebben az évadban itt mutatkozik be először, a Rómeó és Júlia / Ahogy tetszik újratöltve című darabot adják elő. A Bozsik Yvette társulat harmincéves ebben az esztendőben, ők kétszer lépnek színre. Október elsején zárul a programsorozat, a Duna Művészegyüttes Tájképek című előadása után Lakatos János Táncoló képkockái zárják a XII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált. Öt nap alatt nyolc előadást lehet megtekinteni, s közel kétszáz táncos lép színre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!