Könyvnyomtatás

2023.10.25. 20:30

A szomszédba látogat az újranyomott Budai krónika

Cserépfalun is bemutatják a Budai krónikát, az első Magyarországon nyomtatott könyv hasonmáskiadását.

Tóth Balázs

A Budai krónika hasonmás kiadása

Forrás: Mirkó István/Magyar Nemzet

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) támogatásával október 26-án Farkas Gábor Farkas művelődéstörténész, a nemzeti könyvtár munkatársa két előadást tart Cserépfalun az 1473-ban elsőként hazánkban nyomtatott könyvről, annak történelmi hátteréről, művelődéstörténeti jelentőségéről, Mátyás király könyvtörténeti cselekedeteiről, valamint a magyar könyvnyomtatás kezdeteiről.

Előbb az általános iskolások ismerhetik meg a kötetet, s próbálhatják ki a nyomdászatot, majd a nagyközönség a Bükkalja vendéglátóegység különtermében 18 órai kezdettel vehet részt a Budai krónika könyvbemutatóján. A kötet egyedülálló az európai művelődés és tipográfia történetében, ugyanis nem ismerünk több példát arra, hogy egy nemzet első nyomtatványában a saját történelmét örökítse meg. A 2023-ban mindössze 550 példányban újranyomott, latin címén is közismert, Chronica Hungarorum a nemzeti bibliotéka jóvoltából a helyi könyvtár gyűjteményét gyarapítja az előadást követően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!