Intuíciók

2024.01.20. 21:57

Színes képek és realista fémszobrok az Agria Park Galéria legújabb tárlatán + fotók

Hegesztett állatok, jókor abbahagyott, mindenkinek mást mondó képek az Agria Park Galériában.

Tóth Balázs

Az állatok esetében széles a merítési lehetőség

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Intuíciók címmel nyílt kiállítás az Agria Park Galériában szombaton este. A kiállítótérben ezúttal egy festő és egy szobrász mutatkozik be a nagyközönségnek, az egri Teleki Sándor színes képekkel jelenítette meg elképzeléseit, míg a ceglédi Majoros György ugyancsak színes, realista hegesztett fémszobrait állította ki. A megnyitóra összegyűlt érdeklődők Grzegorz Baran művésztanár zenéje adott többletet az alkotások befogadásához.

Teleki Klári köszöntőjében szebb és jobb új évet kívánt mindenkinek és persze sok kiállítást is, a művészeknek pedig sok új alkotást, az álmok valóra váltását. Bernát Aurél gondolatait idézte, aki szerint a mester mindig azt mondta tanítványainak, nem az alkotás tárgya a fontos, hanem a szellemi valóság, ami általa testet ölt. Teleki Klári szerint annál sikeresebb mű születik, minél mélyebbre ás belsőjébe az ember. Az ösztönösen alkotó ember saját belső világát leheli alkotásaiba, belső igazságot mutat be, az intuíció irányítja erőfeszítéseit, az érzés vezeti kezét. Bátorságot vesz és megmutatja lelke élményvilágát. Úgy véli, a most bemutatkozó mindkét alkotó belső intuíciók alapján dolgozik, ösztönösen hozzák létre alkotásaikat.

A művészeket bemutatva elárulta, Majoros György gyerekkora óta szobrász akart lenni, előbb kőfaragó és kőszobrász lett, külföldi utazásain találkozott a hegesztett vas szobrászattal, s megnyerte ez a kifejezésmód. Tizenéves kora óta volt hegesztőgépe, tele volt lelke ötletekkel, fémszobrász lett, munkái eljutottak Londonba, Firenzébe is. A szálanyagot darabokra vágja, beíveli, egyenként hegeszti.

Teleki Sándorról fölidézte, gyerekként rajzolt, utána pénzt keresett, de 55 év elteltével a sors újra feldobta a lehetőséget, hogy megmutassa belső intuícióit. Büszke arra, hogy újra elkezdett alkotni, ez a művészközösségnek köszönhető, belőlük merített valami gyönyörűséget, ez inspirálta arra, hogy 3-4 éve elkezdjen intenzíven festeni. Ösztönös festő, ő is meglepődik, mi lett a kép. Bármit ki lehet olvasni a festményeiből, ezért nem ad neki címeket, rá kell bízni a nézőre, mit lát bennük. Mindenkinek mást mond egy kép, bele kell menni a közös játékba. Teleki Klári szerint hatalmas örömszerzés a művészet, ha a művész és a néző egymásra talál, azaz utóbbi befogadja az alkotást.

Majoros György lapunknak elmondta, életében korábban a kőszobrászat volt előtérben, az is jó anyag volt, később fedezte föl a fémszobrászatot, bár tíz éves kora óta hegesztett. Nem hulladékból, hanem tekercsben vásárolt 4-es, 5-ös köracélból készíti szobrait.

- Amikor kitalálom, mit készítek, egy-két hétig a fejemben van, megtanulom az arcot, hol az orr, szem, fül, sok fotót nézek meg. Rajzot nem készítek, hanem agyagból csinálom meg a három dimenziós skiccet. Amikor készen van a modell, nagyjából arányok a helyükön vannak, azután kezdem fölépíteni a szobrot, a darabokat behajlítom és behegesztem a helyére. Ha nem jó, kivágom az előző napi munkát, s kezdem elölről – mondta Majoros György.

Hozzátette, az állatok esetében széles a merítési lehetőség, azért is készített állat szobrokat és még vannak tervei. Utána emberábrázolásokat tervez, nem személyeket, hanem karaktereket szeretne megjeleníteni. Elárulta, egy-egy fém szobor elkészítése 3-6 hónapot vesz igénybe.

Teleki Sándortól megtudtuk, a galériában 32 művét mutatja be. Ezek témája nagyon vegyes, sokféle intuíció éri az embert.

- Körülbelül három és fél éve kezdtem el festeni, az utcafesztiválon kérdeztek meg, miért nem festek? Az első botrányosra sikerült, majd kialakult, milyen színeket, egyebet szeretek. Egy barátom, Fürjes Péter megengedi, hogy a műhelyében fessek, otthon nehéz lenne, a feleségem,Teleki Klári is örül ennek. Szeretem a tükröződést, ilyen képek is vannak, de van ami egészen másról szól. Ezek gyorsan készülő képek, fölviszem a vászonra a színeket, de nem tudom előre, mi lesz belőle. Barátom intelmei szerint addig csinálom, amíg jó nem lesz, tudni kell abbahagyni. Látszik, nincs elejük, végük, ez az absztrakt. Az érzéseimet, vagy ami eszembe jut, kifejezi – magyarázta Teleki Sándor. Hozzátette, szereti az egyszerű, gyerekrajzszerű képeket. Megemlítette, grafikán látszik, hogy egyszerűek, ezt a vonalat is megpróbálja nagyobb méretű festményben megjeleníteni.

A kiállítás február 22-ig tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!