Interjú

2024.02.13. 21:15

A képek emléket őrző tárgyak, mondja Határ Attila, az egri egyetem tanára

Hogyan és miért általánosít a kép? Mi az a furcsa, amit látok rajtad? Miért jó befagyasztani az emlékeket? A művészet választ ad Határ Attila szerint.

Molnár Helga

Határ Attilával, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem művészettanárával készített interjút a Boon.hu, melyben a művészetről beszélgetnek vele.
– Alapvetően fontos mindenkinek, hogy megtalálja azt, amivel igazán szívesen foglalkozik. Szerintem a legjobb, ha egy olyan dologról van szó, ami hasznos lehet önmaga számára is érzelmileg, és az a környezetének is. Abszolút gondolkodásra sarkalló tevékenység. Szükséges olyan párbeszédek elindítása különböző művészeti alkotásokból kiindulva, amik amúgy nem jönnének létre – válaszolt arra a kérdésre, mi a művészet választásának az értelme a számára.

Ahogy azt kifejti, a munkái általában az emlékekből épülnek. A képek segítenek valamilyen módon megőrizni ezeket az emlékeket.
– Vagy abban segítenek, hogy az emlékekhez kötődő érzetek – öröm, bánat – felidézhetőek, újraélhetőek, megint előhívhatóak maradjanak. Azt gondolom, érdemes ezeket lefagyasztani. A képek emlékeket őrző tárgyak – mondta.

Hogyan és miért általánosít a kép? Mi az a furcsa, amit látok rajtad? Miért jó befagyasztani az emlékeket? A művészet választ ad. Az interjút a Mazsaroff-díjas képzőművésszel, Határ Attilával érdemes egészében elolvasni a Boon.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!