Húsvét

2024.03.31. 17:52

Tűzszenteléssel, körmenettel ünnepeltek a katolikusok

Húsvét vigíliáján az egri bazilikában tíz felnőtt is részesült a beavató szentségekben.

Tóth Balázs

Húsvétvasárnap is dr. Ternyák Csaba egri érsek misézett az egri bazilikában

Forrás: Ládi László / Agria Tv

A tűzszentelés szertartásával és a húsvéti gyertya meggyújtásával kezdődött nagyszombaton este a húsvét esti vigília-szertartás az egri Bazilikában. A húsvéti gyertya fénye Jézus Krisztus feltámadását jelzi, amely belevilágít a templom és a világ sötétségébe, hogy új reményt adjon az emberiségnek, írta az Egri Főegyházmegye oldala.

Az igeliturgia az üdvösségtörténet nagy eseményeit tárta a hívek elé. Az utolsó olvasmány után felcsendült a Glória, Isten dicsőítése, megszólaltak a harangok, amelyek Krisztus halál fölötti győzelmét hirdetik.

Prédikációjában Ternyák Csaba érsek egyebek mellett a beavató szentségekben részesülőkhöz fordult. Rámutatott, hogy hosszú érlelődési és tanulási folyamat előzte meg döntésüket. Döntöttek, hogy meghalnak a bűnnek, a keresztség által pedig új életre születnek. Tíz felnőtt részesült a beavató szentségekben, a keresztség, az Eucharisztia és a bérmálás szentségében, majd a hívek megújították keresztségi fogadalmukat.

Húsvétvasárnap 10 órától pedig érseki szentmisét tartottak Egerben a bazilikában.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!