LABDARÚGÁS

2019.09.26. 14:18

Lőrinci–Egerszalók: megváltoztatták az előző határozatot

Korábban nem mérlegelték, hogy az egy perces jogosulatlan játéknak minősülő „elcserélés” a mérkőzés eredményét nem befolyásolta.

B. Cs.

Az egerszalókiak a visszakapott pontokkal újra az élre álltak Fotó: Szigeti Tamás

A Fellebbviteli Bizottság megváltoztatta és a pályán elért eredménnyel (0–2) az Egerszalók SE javára írta a Lőrinci VSC elleni mérkőzés három pontját. Történt ez azok után, hogy a szalókiak megfellebbezték az MLSZ Heves megyei Versenybizottságának határozatát. A dr. Tóth László irányította Fellebbviteli Bizottság a következőképpen indokolta a döntést.

Az egerszalókiak a visszakapott pontokkal újra az élre álltak Fotó: Szigeti Tamás

„A versenybizottság a Lőrinci VSC által megóvott, 2019. szeptember 14-i Lőrinci VSC–Egerszalók SE megyei I. osztályú felnőtt férfi labdarúgó-mérkőzés pályán elért eredményét (0–2) törölte és a mérkőzés három pontját 3–0-s gólkülönbséggel Lőrinci VSC csapata javára írta a 84/2019–2020.(09.17) számú határozatával, az LVSZ 15. § (2) bekezdése, 45. § (1) a) és (4) b) 5) pontja és a Heves megyei I.o. Versenykiírás alapján. Az óvás nem vitatott alapja az volt, hogy az Egerszalók SE edzője a 67. percben ifjúsági játékos helyére felnőtt játékost cserélt be, amivel megsértette a legalább egy ifjúsági játékos folyamatos szerepeltetésére vonatkozó előírást, majd tévedését a 69. percben korrigálta ifjúsági játékos beállításával.

A mérkőzés jegyzőkönyve szerint tehát lényegében egy percig, a 68. percben nem volt a pályán ifjúsági játékos. Az LVSZ 15. § (2) a) pontja alapján már ez is jogosulatlan játéknak minősül, következményeit úgy kell megítélni és ez alapján határozott a Versenybizottság. Az Egerszalók SE képviseletében Bata János elnök 2019. szeptember 24-én fellebbezéssel élt, amely indoklást nem tartalmazott, személyes meghallgatást kért a klub. A Fellebbviteli Bizottság elnökének felhívására (LVSZ 55. § (2) a)1) – az elbírálás gyorsítása érdekében – részletes indokolással egészítették ki a fellebbezést, szeptember 26-án. Ebben előadták, hogy a Versenybizottság nem mérlegelte az általuk a tárgyaláson elmondottakat, hogy nem szándékos szabályszegés történt, amit egy percen belül korrigált az edző és ez nem befolyásolta a mérkőzés eredményét.

A Fellebbviteli Bizottság szerint a Versenybizottság helyesen állapította meg, hogy az Egerszalók SE felelős a szabályszegésért, de nem mérlegelte, hogy az egy perces jogosulatlan játéknak minősülő „elcserélés” a mérkőzés eredményét nem befolyásolta. A Lőrinci VSC nem került ezáltal hátrányos helyzetbe. Ezért a szándékos jogosulatlan játékkal az ilyen eset nem járhat azonos hátránnyal. Ezt a szabályalkotók sem gondolhatták így.

A szándékos jogosulatlan játék minden esetben feltétel nélkül a pályán elért eredmény törlését vonja maga után, a hasonló nem szándékos szabályszegés esetében a pályán elért eredmény fenntartását azonban a Fellebbviteli Bizottság indokoltnak tartja. Valószínű, hogy hasonló esetben más vétkes csapat (fordított esetben a Lőrinci VSC) is ragaszkodna a pályán elért győzelemhez, ha az „elcserélés” egy percig sem tart és az eredményt nem befolyásolja.”

A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, jogerős, végrehajtható az LVSZ 55. § (8) bekezdése alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában