SAKK

2020.12.09. 20:00

Az egri sakknagymester világvége hangulatot is megélt az Egyesült Államokban

Forgatókönyvírónak készülő egyetemi hallgatóként sem számított ilyen fordulatokra Gledura Benjamin, mint amit eddig a 2020-as évben megéltünk. A nemzetközi nagymestert hosszú távollét után egri otthonában látogattuk meg elsősorban arra fókuszálva, hogy milyen fejlődési pályára áll az Egyesült Államokban tanulva.

Bódi Csaba

A derű nem hiányozhat Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Nem lehetett egyszerű az elmúlt 15 hónap...

– Valóban nem volt az. A koronavírus-járvány miatt nem tudtam hazajönni, az egész nyarat ott kellett tölteni, így már nagyon hiányoztak a szüleim és a kutyánk is. Az itthonlét már rendkívüli módon kellett. Azonban kicsit elment a kedvem, mert miután megérkeztem, lezártak mindent. Úszni és konditerembe akartam járni, beülni éttermekbe, de az ismert helyzet miatt nem lehet.

– Egerben magántanulóként nem kellett kilépni a komfortzónából, míg St. Louis-ban el kellett kezdeni az önálló életet. Mi okozta a legnagyobb nehézséget?

– Amikor 2019. augusztus 20-án megérkeztem, egy üres apartman fogadott. Polgár Zsuzsán kívül senkit nem ismertem, vagyis a szobatársammal sem találkoztam korábban. Bele kellett szokni az újba. Egy folyamat volt, amelynek során szükség volt néhány hónapra, amíg belerázódtam ebbe az élethelyzetbe. Ma már mosok, főzök, takarítok, vagyis elvégzek minden szükséges teendőt a lakásban. Teljesen önállóvá váltam.

Gledura Benjamin kilépett a komfortzónából Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– A sakk terén mi változott, hozott fejlődést a mögöttünk hagyott időszak?

– Az elején azért volt nehéz, mert az első fél, de inkább háromnegyed évben inkább a tanulásra koncentráltam, mert angolul jól meg akartam tanulni. Ezért is nem éltem optimális versenyszellemben, és nem edzettem túl sokat. Nagyjából fél éve ez átfordult, most már többet tudok a sakkal foglalkozni. Így sikerült jól a netes olimpia és a SPICE-kupa, most már ott is minden rutinszerűen megy. Az angol nyelvnél az akcentussal még van egy kis probléma, de összességében minden rendben.

Mikor olvashatjuk az első Gledura féle forgatókönyvet?

– Húú, ez egy hosszabb folyamat. Az egyetem négy évéből az első hat hónapban erre még nem tértünk ki, a nyelv tökéletesítésére helyeztünk a hangsúlyt. Való igaz, forgatókönyvírás szakra járok, és januártól szinte az összes órám már ennek a jegyében zajlik. Mindig is érdekelt a filmkészítés, a tévés show-k világa, pontosabban az a része, aki kitalálja ezeket.

– A sakk, mint a logikus gondolkodás kiváló fejlesztője segít az új ismeretek elsajátításában?

– Igen, hogyne, de a nyelvet úgy tanulom jobban, hogy tévésorozatokat nézek és egész nap angolul társalgok a New Jersey-ből érkezett szobatársammal. Nincs mese, ha nem beszélsz angolul, nem tudsz érvényesülni.

Most újra a sakk került az előtérbe Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Polgár Zsuzsa jóvoltából igazán elit helyre került, és ez kiváltságnak tekinthető. A város, az egyetem mennyire biztosít ösztönző közeget a sakkozáshoz?

– Saint Louis híres a sakkéletéről. Két egyetem, a Polgár Zsuzsához köthető Webster University (jómagam ugye itt vagyok ösztöndíjas) és Saint Louis University nagy riválisai egymásnak. Ezenkívül a városi sakk klub minden évben hatalmas versenyt rendez a világ top 10-be tartozó játékosaival, vagyis a világbajnoktól kezdve mindenki eljön, aki ezen a magas szinten számít. Talán ebből kitűnik, hogy nagyon sok pénz van a Saint Louis-i egyesületnél. Emellett akad mindenféle kisebb verseny olyan játékosoknak, mint amilyen jómagam is vagyok. Az egyetemen péntekenként négy-öt órás csoportos edzést vezényel Polgár Zsuzsa a csapattag sakkozóknak. Most persze ez is netes formában megy. Túl ezen heti két óra egyéni edzést tart nekem. Ő az, aki mindenben támogat a kintlétem során. Nagyon segítőkész edző, és ezt nem csak velem teszi. Akárkinek gondja akad, mindig megoldja. Saint Louis amúgy a lehetőségek terén kiváló egy sakkozónak. Mindenkivel lehet edzeni, alapból sok a verseny, pontosabban: csak lenne, mert ugye a vírus...

– Apropó, korona! A híradások alapján az Egyesült Államokban egészen megdöbbentő állapotok uralkodnak. Mit élt át?

– Tavasszal az első három-négy hónap egészen ijesztően hatott. Egyik napról a másikra bezárt minden, csak a nagyáruházak maradtak nyitva, kiürült az egész egyetem. A nyolcezer hallgató, tanár és előadó egy héten belül távozott, csupán néhány sakkozó maradt, nem lehettünk többen tíznél a campuson. A hangulat a világvégét jellemezte.

A digitális oktatás mennyire jött be?

– Online-tanulás nélkül leállna a rendszer. Most, hogy külön engedéllyel hazajöttem, itthonról sem gond az előadások nyomonkövetése. A Webster Egyetem online platformja már korábban díjat kapott, vagyis egészen kiválóan működött a digitális tanrend, ami jelenleg a mindennapok alapja.

A derű nem hiányozhat Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Fizikálisan rendben van?

– Sajnos van egy kis problémám, mert fáj a derekam, két-három hónapja nem tudom úgy terhelni, ahogy szeretném. Jártunk orvosnál, aki azt mondta, hogy az úszás lenne a legjobb, de ugye mivel márciusban bezárt az ottani uszoda, így oda se tudok menni. Előtte heti három-négy alkalommal úsztam, ami nagyon jót tett. Most azonban ez nem erőltetem.

– Mi jelenti a 2021-es év legnagyobb kihívását?

– December 27-én utazok vissza, január 5-én online-verseny következik, méghozzá a PANAM egyetemi bajnokság, amire már elkezdtük a felkészülést. Ha bejutunk az első négy közé, akkor ott lehetünk a Final Four-ban, vagyis az egyetemi bajnokság döntőjében. A másik verseny áprilisban lesz. Ezenkívül, ha megrendezik szeptemberben-októberben az olimpiát, akkor remélem, hogy azon majd játszok. Nagyok bízok benne, hogy a nyáron elkezdődnek a versenyek. Új klubom, a Kőbánya SC színeiben az első fordulókat májusban bonyolítják le, vagyis ahogy hazaérek, tudnék játszani pár partit. Májusban fejeződik be a szemeszter és akkor jövök újra.

Esetleg már nem egyedül...

– Lehet. A barátnőm amerikai, és noha ugyanúgy 21 éves, mint én, de 2021-ben végez az egyetemen.

A sakkolimpia új távlatokat nyit Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Remek lehetőségek nyílhatnak a magyarok előtt

A 2024-es olimpia rendezése a magyar sakkozás számára hatalmas jelentőséggel bír – felelte Gledura Benjamin arra a kérdésre, hogy a sportágnak itthon milyen lökést adhat a házigazda szerep. – A válogatott férfi/női csapatnak kiváló felkészülési lehetőségre nyílhat esély a következőre években, továbbá motivációt kínál a feltörekvő ifjúsági játékosoknak. Jó eséllyel számíthatunk egyéni támogatásokra a Magyar Sakkszövetségtől, ami rangos versenyeken történő indulást garantálhat. Ezenkívül edzőtáborozásokat és folyamatos egyéni edzést biztosíthat 2024-ig. Sajnos a magyar válogatott az elmúlt években kissé visszaesett, miközben a sakkvilág egyre erődösik. Viszont stabil és erős csapatunk van, főleg, ha topjátékosaink is vállalják a küzdelmet. Az 1–8. hely már remek eredménynek mondható a jelenlegi sakkvilágban, de amennyiben az összes játékosunk ösztönzést kap majd a hazai környezettől, akkor az éremszerzés is sikerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában