SPORTLÖVÉSZET

2021.07.19. 20:00

A rekordbeállítást befejezés követte a hatvaniak válogatott koronglövőjénél

Országos csúcs beállítását követően lépett váratlant Hegyi Norbert. Az Európa-bajnoki hatodik helyezett hatvani koronglövő befejezte válogatottbeli szereplését. A lövészet csak hobbi marad számára, miközben a fiatalok nevelésére helyezi a hangsúlyt.

Bódi Csaba

Hegyi Norbert nem fordul el a sportágtól, de már az ifjak képzése jelenti a fókuszt Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A múlt héten a magyar sportlövő válogatott tagjai is útra keltek a tokiói olimpiára. A hét indulót számláló csapatban azonban nem szerepelt az Olympia- Sarlóspuszta SE traplövője. Arra a kérdésre, mikor úszott el az ötkarikás részvétel esélye – vagy volt-e egyáltalán –, így felelt a sportoló.

– Nyílt alkalmam a kvótaszerzésre, erre az utolsó lehetőséget a májusban rendezett Európa-bajnokság jelentette – mondta a heol.hu-nak Hegyi Norbert. – A felkészülésemet március elején egyhetes olaszországi edzőtáborral kezdtem, majd saját lőteremen, Mátrafüreden folytattam az edzéseket. Ahhoz, hogy mentálisan és fizikálisan is megfelelően álljak lőállásba, a kemény tréningeken túlmenően nagyon fontosnak számít a formaidőzítés. Sajnos az Európa-bajnokságra úgy mentem, hogy azt megelőzően egyetlen viadalon vettem részt, mivel az év eleji világversenyekre nem utazhattam. Az utolsó világeseményem a koronavírus-járvány miatt 2019-re nyúlik vissza. A kevés megméretés mindenképp lényeges szerepet játszott a teljesítményemben. Ezt igazolja, hogy a június elején rendezett szlovén nemzetközi versenyen már az első helyen végeztem, a múlt héten pedig 123 korongos eredménnyel újra beállítottam az országos csúcsot.

Hegyi Norbert nem fordul el a sportágtól, de már az ifjak képzése jelenti a fókuszt Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A válogatottbeli szereplés lemondását rendre nyomós indok előzi meg. Hegyi Norbert esetében hiába áll rendelkezésre a MátraHegyi Sportlövő Sportegyesület által működtetett saját lőtér, ez önmagában nem elégséges feltétel ahhoz, hogy a világszinten felvegye a versenyt a vetélytársakkal. Oda már több kell. Sokkal több.

– Valóban hangsúlyos érvek állnak a válogatottbeli szereplésem lemondása mögött –folytatta a sportoló. – Látván a környező országok versenyzőinek felkészülését és tudván a Magyar Sportlövők Szövetségének (MSSZ) szűkös anyagi lehetőségeit, szembesülnöm kellett azzal, hogy az a felkészülés, amelyre nekem lehetőségem nyílik, nagyon kevés ahhoz, hogy a világ élvonalában lévő versenyzőkkel felvegyem a versenyt. Konkrét példát említve: a szlovák sportlövők meleg égövi edzőtáborokkal már januárban megkezdték a felkészülést, majd elindultak valamennyi év eleji világversenyen. Sajnos én ezekkel a feltételekkel nem rendelkezem. A MSSZ elnökének, Nagy Györgynek a segítsége nélkül azonban még eddig sem jutottam volna el. Most is érzek magamban annyi elszántságot és erőt, hogy felkészüljek a következő olimpiára, de be kell látnom, hogy mivel az anyagi támogatásom nem változik és kimagasló eredményt csak professzionális háttérrel rendelkezve lehet elérni, szomorú szívvel a befejezés mellett döntöttem.

A sportág szeretete meg megmaradt Fotó: MátraHegyi Sportlövő SE

Végleges fegyverletételről szerencsére még nincs szó, ám innentől fogva más élvez elsőbbséget a koronglövő kiválóságnál.

– Azzal, hogy befejezem a válogatottbeli szereplésem, a lövészet már csak hobbi marad számomra. Természetesen azonban a mátrafüredi lőtéren folytatom a munkát, a jövőben minden energiámmal azon leszek, hogy sikeres versenyzőket neveljek, akik dicsőséget szereznek Magyarországnak – tekintett előre Hegyi Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában