LABDARÚGÁS

2021.10.26. 17:46

A Heves megyei utánpótlás edző 25 év múltán befejezte a nevelést

Egy esztendő kivételével negyedszázadon át gyerekekkel foglalkozott Sebestyén János. Az edzőségnek búcsút intett tréner némi vívódás után adta közre gondolatait, hátha akad, aki tanul belőle.

B. Cs.

– A gyerekekkel történő foglalkozás nagyon hálás feladat, mert te indítod el a sportban, te indítod el a tudás felé, és persze neveled – mondta a heol.hu-nak a legutóbb Halmajugrán tevékenykedett Sebestyén János. – Sajnos az utánpótlás edzők megbecsülése egyenlő a nullával, pedig ők faragnak a srácokból sportolót, ők adják meg az alapokat. De ez ilyen: elindítani nehéz, ám jó érzés büszkének lenni, amikor beérik a munka gyümölcse. Magam is büszke vagyok minden gyermekre, akivel foglalkoztam, mindegyikükből fantasztikus ember vált. Néhányan az élsportban, többek pedig a családban találták meg a boldogságot.

Sebestyén János manapság már nincs jókedvében
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Sebestyén János szerint az utánpótlás-nevelést minden erővel támogatni kell. Arra összpontosítani, minél több fiatal készüljön fel és játsszon megyei osztályokban vagy minél magasabb szinten, ezzel növelve a bajnokság színvonalát.

Úgy véli ugyanis, hogy a jelenlegi megyei mezőny elöregedett. Az összeállításokat figyelve évek óta nem nagyon lehet új neveket felfedezni, csapatok szűnnek meg, mert nem törődnek az utánpótlással.

– „A felnőtt csapat a lényeg” – hallottam már sok ember szájából – folytatta a szakember. – Akad, ahol évek hosszú munkája után eljutnak a csúcsra, ám ott elfogy a lendület, nincs friss erő, akit az ifjúsági csapatból fel tudnának vinni, és hirtelen minden megszűnik. Játékosokat lehet szerezni, de csak pénzért, ami egy idő után elfogy.

Mert ugye sajnos a pénz a legnagyobb hajtómotorja a sportnak, így a futballnak is.

Előfordulnak szponzorok, vagy maga az önkormányzat, amely támogatja a sportot. Ha pénz van, játékos is kerül, ha elfogynak az anyagiak, akkor a futballisták hátat fordítanak a csapatnak, és eligazolnak máshová. Pedig a futball ezen a szinten még AMATŐR kategória. Nem érdekel senkit, hogy a gyerekek sorra járják a szomszédos falvakat azért, hogy játszhassanak és valahol megbecsüljék őket. Szomorú, ám ez a helyzet. Jó példa erre Detk és Markaz esete. Pár éve mindkét klub meghatározó csapata volt a megyei mezőnynek, azonban napjainkban már sehol sincsenek.

A tréner úgy látja, gyerekeket nagy türelemmel és sok energia befektetésével fel kell nevelni, akkor újra lesz felnőttkeret. Sok településen már élnek ezzel a lehetőséggel, és építi a jövőt. Ehhez olyan vezetők és képesített edzők kellenek, akik szívből végzik az utánpótlás-nevelést, és nem elsősorban a fizetés érdekli őket.

Sokat kell tenni, hogy a fiatalok ne fordítsanak hátat a labdarúgásnak
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

– A gyerekeket ki kell csalni a számítógép és tévé elől. Ismerek olyan települést, ahol ez megtörtént, ám öt év verejtékes munkával felépített eredményét egy pillanat alatt lerombolták. A Bozsik-program (BP) tökéletes megoldást kínál az utánpótlás-nevelés problémájára. Nagyon sok gyermeket és edzőt mozgat meg, amelyben a hátrányos helyzetű gyermekek is cipőt kaphatnak a lábukra, ezzel egy olyan lehetőséget, amellyel élve kikerülhetnek az élet süllyesztőjéből. Éppen ezért a Bozsik-programot minden községnek kötelezővé tenném, amelyik futballcsapatot szeretne indítani a bajnokságokban. A BP lehetőségeivel élve nagyobb bajnokságokba is eljuthatnak a gyerekek, a falvak felszerelést és még pályát is kapnak, hogy minden gyermek egyenlő eséllyel induljon.

Jómagam 25 év után most befejezem azt a munkát, amit szeretek.

Örülök, hogy részese lehettem ennek a nagy családnak, és gyermekekkel foglalkozhattam. Nagyon sok sikert kívánok minden gyerkőcnek és edzőnek, aki energiát nem spórolva építi tovább a jövő magyar futballját – zárta szavait Sebestyén János.

Ezek is érdekelhetik