LABDARÚGÁS

2021.10.05. 15:41

Az Eger SE visszatérhet az otthonába, ha...

Az Eger SE NB III-as és megyei I. osztályú csapatának otthonába történő visszatérésről, a Felsővárosi Sporttelep és az Eger Labdarúgó Sport Kft. tulajdonjogáról is beszélt keddi sajtótájékoztatóján a megyeszékhely polgármestere.

Bódi Csaba

Hegedűs Dávid (a labdával) vasárnap már hazai pályán léphet pályára a Kisvárda ellen

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lénárt Márton

A Szentmarjay Tibor Városi Stadion gyepén fordult a média képviselőihez Mirkóczki Ádám azzal az érdekeltek számára jó hírrel, hogy az Eger SE NB III-as és a megyei I-es csapata visszatérhet edzeni és meccset játszani. Lezárult ugyanis az a belső vizsgálat, amely 2017-től terjedt ki napjainkig az Egri Városi Sportiskola kezelésében lévő Szentmarjay stadion és a Felsővárosi Sporttelep szerződéseit ellenőrizve. A több éves anomáliakra fény derítő tanulmányozás eredményeként az önkormányzat új szerződést kínál az Eger Labdarúgó Sport Kft.-nek.

– Ha a megállapodást aláírja a Kft. ügyvezetője, Juhász Gábor, akkor már a mai naptól az Eger SE minden csapata, játékosa és edzője birtokba veheti a pályákat úgy, ahogy az korábban történt – közölte a polgármester. – Amennyiben ez nem történik meg, a NB III-as férficsapat továbbra sem használhatja a Felsővárosi Sporttelepet, viszont a hazai a meccsekre a stadiont biztosítjuk. A megyei I-es gárda esetében minden korlátozást feloldunk.

Mirkóczki Ádám a Megmozgatlan SE-re kitérve leszögezte: a klub teljesen szabálytalanul használta 2021. július 31-e előtt a Felsővárosi Sporttelepet. A klubnak semmilyen írásos megállapodása nem volt, szóbeli, igen, méghozzá az Eger Labdarúgó Sport Kft.-vel, de éppen ebben szegett szerződést az ESE, mert harmadik félnek sem használatra, sem bérletbe nem lehetett volna továbbadnia a sporttelepet.

Hegedűs Dávid (a labdával) vasárnap már hazai pályán léphet pályára a Kisvárda ellen
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

– Minden probléma eredője, hogy 2017-ben nem lett egzakt módon rendezve a felépítendő komplexum tulajdonjoga, annak működtetése és a terhek vállalása – folytatta Mirkóczki Ádám. – A támogatói okiratban – amely mintegy 2,3 milliárd forint megítéléséről szólt – foglaltak szerint elvileg a Borsodsport Invest Kft. 90 százalékos tulajdonában álló Eger Labdarúgó Sport Kft. volt a kedvezményezett. Vagyis a 2,3 milliárd forintos támogatás az Eger Labdarúgó Sport Kft-nek járt. A támogatói okirat arról is rendelkezik, hogy az edzőközpont 15 éves fenntartását, működését annak minden felmerülő költségével együtt az Eger Labdarúgó Sport Kft.-nek kell biztosítania. A szerződésmódosítás arra is vonatkozik, hogy a Felsővárosi Sporttelep minden terhét, minden működési költségét az Eger Labdarúgó Sport Kft. köteles viselni, illetve ki kell fizetni a 2020. szeptemberétől 2021. szeptember 30-ig az összes működési költséget, ami kerekítve 20 millió forint tesz ki.

A polgármester tárgyalásokat kezdett a többségi tulajdonos Lend-Ball Kft. első emberével, dr. Kertész József Tamással, hogy az önkormányzat megkapja az Eger SE többségi tulajdonát. Amennyiben ez záros határidőn belül nem történik meg – ide értve a komplexumtulajdon rendezését –, akkor az EMMI-hez fordul egy vizsgálattal, amelynek egyetlen végeredménye az lehet, hogy az Eger Labdarúgó Sport Kft.-vel fizettetik vissza a 2,3 milliárd forintot.

– Ezt mérlegelve az egyetlen logikus döntés a jelenlegi tulajdonosok, vezetők részéről, hogy átadják nekünk az ESE többségi tulajdonát, és ezzel helyreállítjuk a támogatói okiratban foglaltakat is. Én ezt kérem, semmi mást – mondta Mirkóczki. – A cél az, hogy 2016 után az egri fociról ismét egri tulajdonosok, egri vezetők döntsenek. A DVTK ezt a lehetetlen állapotot 2022. június 30-ig tudja fenntartani, ugyanis július 1-től minden gyerek szabadon igazolható. Ha nem kapjuk meg a tulajdonjogokat, akkor egy új klub, az igazi egri klub biztosít az egri gyerekeknek edzési és versenyzési lehetőséget. Akkor lehet szó jövőbeli együttműködésről, ha egyenrangú partnerként kezelnek bennünket. Most már minden tekintetben a diósgyőriek térfelén pattog a labda.

Lapunk kérdésére Mirkóczki Ádám elmondta, azon van, hogy az NB III-as csapatot vegyék át egri tulajdonosi körrel és távolabbi cél az NB II, de erre vonatkozó konkrétumot egyelőre nem közölt, noha több terv van a fejében, és akkor sem esik kétségbe, ha az NB III-as gárdának vissza kell menni a megyeibe, mert erre is van alternatívája.

A Szentmarjay stadion rekonstrukcióját illetően a polgármester kijelentette: neki nem kellene erre 4,5 milliárd forint, ennek a fele is elegendő lenne a felújításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában