Sífutás, biatlon

2023.01.12. 20:07

A Honvéd Zalka SE-nél a sportág honi legjobbjai mutatnak példát a fiataloknak

A gyöngyössolymosi Honvéd Zalka SE sífutásban is biatlonban az ország legkiválóbb sportolóit vonultatja fel. Köszönhető ez elsősorban Gál Ágota edzőnek és Ungvári Bernadett egyesületi elnöknek. A egylet első embere a közös erőfeszítések eredményeit szívesen osztotta meg és örömmel beszélt tagjaik elismeréseiről is.

Bódi Csaba

Panyik Dávid a honi első számú biatlonistának számít

Forrás: Honvéd Zalka SE

– Évtizedekre visszanyúló hagyományokkal rendelkező egyesületként jelenleg mi jelenti a legfőbb prioritást a klub számára?

– Legfőbb célunk az utánpótlás felkutatása, sportágunk megismertetése a fiatal korosztállyal, hogy lehetőségük legyen a sportágválasztáskor ezt választani az általános iskolában. A biatlon és sífutás csak úgy maradhat fenn Magyarországon, ha erőt és energiát nem kímélve sportág népszerűsítő eseményeket, foglalkozásokat szervezünk már az óvodás, kisiskolás korosztálynak. Ezt Gyöngyössolymoson a helyi óvodával és az iskolával szorosan együttműködve végezzük. A másik prioritást meglévő sportolóink megtartása és a versenyekre történő felkészítése jelenti, hogy minél jobb eredményeket érjenek el.

– A hazai sífutó és sílövő bázis szerepkör megjelenik-e a támogatottságban, avagy miből tartja fenn magát az egyesület, milyen támogatásra számíthatnak, kik biztosítják a működést?

– Szerencsére a Honvéd Zalka SE egyrészt számíthat a Magyar Síszövetség műhelytámogatására, a Bethlen Gábor Alapítvány és a Sportegyesületek Országos Szövetségének pályázataira, amelyek az utánpótlás fenntartását és növelését célozzák. Ezen kívül nagy segítséget jelent számunkra, hogy színes programokat, táborokat és sportnapokat szervezhetünk a Honvédelmi Sportszövetség támogatásainak köszönhetően, amelyekben egyesületünk tagjain kívül mások is részt vesznek. Természetesen ezek a források nem biztosítják az egyesület egész éves működését. 

Szerencsére a hiányzó anyagiakat a tagdíjakon kívül jelentős összegű önkormányzati támogatásokkal és támogatóink adományaival tudjuk pótolni.

Itt szeretnénk megköszönni az évről évre nyújtott támogatást a következőknek: Gyöngyössolymos polgármestere és képviselőtestülete, VAMAV Kft., P&G, Molnár Pékség, KétSz Kft., A-HÍD Zrt., TESCO-Global Zrt., Omnesspress Kft.  Mindazonáltal egyesületünket az utánpótlás sportolói létszám áldásos növekedése újabb kihívások elé állítja. A sífutó felszereléseket gyártó cégek a korábban használt SNS-típusú kötésekről szinte teljes mértékben átálltak az NNN-rendszerű kötések alkalmazására, amelyhez az egyesület sífutó cipői sajnos nem kompatibilisek. További fejtörést okoz vezetőségünknek, hogy az ifjúsági korúvá váló versenyzők számára a légpuskák helyett 0.22 kaliberű kispuskákat kellene biztosítani, de sajnos ilyen nagy értékű eszközbeszerzésekre pályázati kiírások évek óta nem állnak rendelkezésre.

Ungvári Bernadett 2016 óta irányítja az egyesületet 
Forrás: Honvéd Zalka SE

– Jelenleg hány versenyzőt és edzőt számlál a Honvéd Zalka SE?

– Az egyesületben jelenleg versenyengedéllyel 42 személy sportol, akik többsége (38 fő) még utánpótláskorú versenyző. Két felnőtt sportolónk egyértelműen a sportág legjobbjainak számít. Ez mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2022-ben Panyik Dávidot biatlonban, Pónya Sárát pedig sífutásban választották az ország legjobb sportolójának. Dávid munka mellett, Sára pedig diplomamunka készítés mellett érte el ezt az eredményt, ezzel is példát mutatva ifjú versenyzőinknek. A szakmai felkészülést Gál Ágota edzőnő vezényli, az erőnléti edzéseket pedig Róza Balázs koordinálja.

Ötkarikás kiválóságok – Egyesületünk sportolói és edzői nagy büszkeségünkre téli olimpiákon (Panyik János és Gál Ágota: 1992 Albertville, 1994 Lillehammer, 1998 Nagano; Simon Ágnes 2014 Szocsi), Ifjúsági Olimpián (Panyik Dávid – 2012. Innsbruck; Herneczky Áron – 2016 Lillehammer; Kocsik Eszter – 2020. Lausanne) és világbajnokságon vettek részt. A nevek sora tovább gyarapodott, a mindössze 22 éves Pónya Sára a 2022-es pekingi téli ötkarikás játékon sífutásban képviselte Magyarországot és egyesületünket.

– A Covid milyen hatással volt az elmúlt esztendők szereplésére, legyen szó edzésről, versenyzésről, versenyszervezésről?

– Kétezerhúsz márciusától nekünk is új problémával kellett szembenéznünk a Covid-19 világjárványt illetően. Eleinte még reménykedtünk a járvány gyors lefutásában, de ma már tudjuk, ez hiú ábránd volt. Sportolóink felkészítését a nehéz körülmények ellenére is kontroll alatt tartottuk. Az edzésterveket eleinte elektronikus formában juttattuk el, és a megvalósításokat is azon keresztül ellenőriztük. Később a közös edzések és edzőtáborok következtek. A 2020/2021-es téli szezonban sajnos nem volt sok lehetőségük az utánpótláskorú versenyzőknek, hogy nemzetközi szinten szerepeljenek, idehaza pedig tartósan megmaradó hó hiányában csak időszakosan és korlátozottan tették azt lehetővé, hogy a sífutást és a biatlon gyakoroljuk. Felnőtt, junior és ifjúsági versenyzőink ugyanakkor külföldön, megfelelő körülmények között készülhettek. 

Pónya Sára már többször bizonyította tehetségét
Forrás: Honvéd Zalka SE 

– A klub „zászlóvivői” milyen további magasságokba juthatnak el?

– Felnőtt versenyzőként Panyik Dávid és Pónya Sára már többször bizonyította tehetségét. Rajtuk kívül nagyon bízunk utánpótlás korú versenyzőinkben, akik közül elsőként az ifjúsági korú Szőllős Dánielnek van lehetősége bizonyítani rátermettségét világversenyen. Őt már a Magyar Olimpia Bizottság jelölte indulóként biatlonban a 2023. évi EYOF-ra, amelyre az olaszországi Forni Avoltriban kerül sor január 21. és 29. között. Rajta kívül számos tehetséges ifjúsági- és serdülő korú válogatott versenyzője van az egyesületnek, akiknek az elkövetkező években lesz lehetőségük világversenyen megmérettetni magukat.

– Míg Panyik és Pónya teljesítményét a sportági szövetség, úgy Gál Ágota edzői munkásságát a MOB ismert el Fair Play-díjjal. Az erkölcsi sikeren túl mit jelentenek ezek a jutalmak a klubnak. Profitálnak-e ezekből?

– Természetesen, ezek az eredmények mindig ösztönzik és húzzák magukkal a következő generációt. Éppen ezért 2018-ban ünnepélyes keretek között az utánpótlás bázisunknak tekintett gyöngyössolymosi iskola udvarán emlékművet avathattunk. Az elhelyezett gránittáblán azon sífutók és biatlonisták nevei szerepelnek, akik településünkről, és a Nagy Gyula Általános Iskolából indultak el, és olimpián képviselték hazánkat. Ezt azért tartjuk kiemelten fontosnak, mert ez az emléktábla célja nem az, hogy neveket és számokat örökítsen meg, hanem az, hogy az utánpótlás számára követendő példaként hirdesse azt, hogy kellő hittel és kitartással ők maguk is olimpiai résztvevők lehetnek.

Erkölcsi elismerés – Gál Ágotának a MOB Fair Play Bizottsága elnöke, dr. Kamuti Jenő decemberben nyújtotta át a „Sport szolgálatában” kategóriában adományozott díjat. – Azért tartottuk érdemesnek egyesületünk szakedzőjét a jutalomra, mert 41 éves edzői pályafutása alatt munkáját mindig önzetlenül és teljes odaadással végezte – emelte ki Ungvári Bernadett. – Ezért cserébe az erkölcsi elismerésen túl másra sosem vágyott. A sportág szolgálatában nyújtott teljesítményét mi sem jelzi jobban, mint az a puszta tény, hogy a biatlon és sífutás alapjait több ezer gyermekkel ismertette meg. Közülük hosszú éveken át folyamatosan nevelte ki azokat a tehetséges fiatalokat, akik később nemzetközi szinten is megállták a helyüket és vele, mint szakvezetővel, olimpiai játékokon és fesztiválokon vehettek részt.


 

– Hetedik éve áll a Honvéd Zalka SE élén. Melyek tevékenysége legfőbb eredményei?

– Hangsúlyozni szeretném, hogy nem egyszemélyes elnöki tevékenységem, hanem az egyesület eredményeiről van szó, mert közös erőfeszítéssel sikerült mindazt elérni, ahol ma tartunk. A Honvéd Zalka Sportegyesület 1957 óta létezik, számos sportággal indult, ám mára már csak a sífutás és a biatlon maradt meg. Akadtak nehezebb időszakai a klub életének, hol az eszközhiány, hol a vezetés lelkesedése, legtöbbször pedig a pénzügyi lehetőségek nehezítették meg a működést. Ráadásul 2016-ra az aktív versenyzői létszáma is jelentősen megfogyatkozott, mindössze hat főre csökkent. Ezért mindent át kellett szervezni, hogy a versenyzői létszámot növelni tudjuk. 

A legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy 2019/2020. évi téli versenyszezonra eljutottunk oda, hogy újból jelentős létszámú, összesen 32 igazolt és aktívan versenyző sportolónk lett, és a többség utánpótláskorú versenyző. 

A korszerkezet akkora már megfelelő volt ahhoz, hogy minden korcsoportban megfelelő számú versenyzőt tudjunk rajthoz állítani, ugyanis a gyermekeknél 8, a serdülőknél 17, az ifjúságiaknál 5 versenyzőnk volt, valamint két junior és három felnőtt sportolót vonultattunk fel. Ez idő alatt a támogatásoknak köszönhetően sikerült sportfelszereléseink (sífutó léc, skating stílusú síroller és kötések, síbotok) állapotán jelentősen javítani, továbbá beruháztunk korszerű biatlon fegyverekbe (8 légpuska, 2 kispuska). Mindezek mellett 2021-ben a Magyar Falu Program támogatásával lehetőségünk nyílt egy kilenc személyes kisbusz beszerzésére, amelynek rendkívül nagy hasznát vesszük a sportolók szállításában. Mindenki a maga területén végzi a feladatát. Az edzők felkészítik a versenyzőket, akik tudása és erőnléte az elvégzett munka gyümölcseként évről-évre szépen fejlődik. A szülők minden tőlük telhető támogatást és segítséget megadnak, hogy gyerekeik sportolhassanak, az elnökség pedig igyekszik az egyesület működéséhez szükséges pénzügyi hátteret előteremteni. 

Az utánpótlás nevelése mindig kiemelt feladatot jelent a klub életében
Forrás: Honvéd Zalka SE

– A szülők óriási szerepe vitathatatlan, de nyilván az iskolák, illetve tanárok hozzáállása is kiemelten fontos az utánpótlás-nevelésben. Önöknek milyen a kapcsolatuk az oktatási intézményekkel?

– Sportolóink nem tudnának ilyen eredményesek lenni, ha az oktatásukat végző intézmények nem állnának ilyen rugalmasan hozzájuk, ezért szeretnénk mindenképpen megemlíteni a bázisunkként szolgáló gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskolát, ahol edzőnk, Gál Ágota segítségével minden páratlan évben a sífutás rejtelmeivel ismerkednek meg a tanulók. Köszönjük a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium igazgatójának, dr. Czinder Péternek, osztályfőnökként Barna Viktornak és az iskola tanárainak, hogy korábbi sportolóinkhoz hasonlóan Szőllős Dániel felkészülését is teljes mértékben támogatják. A teljesség igénye nélkül köszönjük még a gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Technikum és Gimnázium, az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium tanárainak is a támogató munkát.  Az eredményeket csak szülői és iskolai támogatással tudjuk megvalósítani.

– Idén milyen kihívások várnak a klubra, illetve milyen (világ)versenyek élveznek elsőbbséget?

– Sajnos a hó hiánya idén már nem csak Magyarországon, de Európa szerte rányomja a bélyegét a versenyezésre. Folyamatosan figyeljük a lehetőségeket és a hóhelyzet alakulását. Így sajnos most kevésbé tudunk tervezni, inkább a lehetőségekhez igazodunk. Szerencsére a napokban Szlovéniában tartott utánpótlás edzőtáborunk nagyon jól sikerült, rengeteg havas kilométert gyűjtöttünk és várjuk, hogy fiataljaink két hét múlva Szlovákiában rajthoz állhassanak. 

A világversenyekre történő kvalifikáció még zajlik, de az már eldőlt, hogy Szőllős Dániel személyében az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) lesz résztvevőnk Olaszországban. 

Jelenleg úgy tűnik, Daninak lehetősége nyílik majd a márciusban Kazahsztánban sorra kerülő ifjúsági világbajnokságon is megmérettetni magát. Szerencsére a nemzetközi nyári biatlon és síroller versenyek évről-évre egyre népszerűbbek, így azokra az idén is nagy hangsúlyt kívánunk fektetni. Különösen azért, mert előbb-utóbb ezek a számoknak jó esélyük van bekerülni a nyári olimpiai számok közé.

A síroller egyre népszerűbb, így erre is  nagy hangsúlyt kívánnak fektetn.
Forrás: Honvéd Zalka SE

 

Címkék#klubélet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában