Atlétika

2023.02.01. 12:51

Az egri gátfutó fejében már csak a budapesti világbajnokság jár

Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye, az augusztus 19. és 27. között rendezendő atlétikai világbajnokság minden vonatkozásban előtérben szerepel Szeles Bálint idei tervei között.

Bódi Csaba

Szeles Bálint az év további részében is sikerrel venné az akadályokat

Forrás: MASZ

– Az alapozás jól sikerült és úgy érzem, jó formában vagyok – adott választ aktuális állapotát illetően az Egri Városi Sportiskola gátfutója. – Ahogy telnek a hetek, egyre jobban össze áll a technika is. Idén eddig két fedett pályás versenyen indultam, mindkettőt Nyíregyházán bonyolították le. Az elsőn csak 60 méter síkot futottam és egyből egyéni csúcsot (6.93 másodperc) értem el. A második viadalon már gátaztam, és szerencsére elég jól kezdtem a szezont, amit mutat a 7.78 másodperces eredmény.

Szeles Bálintot szerencsére a nagyobb sérülések elkerülték és reméli, hogy ez így is marad. Edzései a terveknek megfelelően alakulnak, így aztán nagy reményekkel tekint a szezonra.

– Az edzéseket részben Egerben végzem, mert sajnos csak az egyetemnek van egy 40 méteres futófolyosója, de ugye azért a számokból is látszik, hogy nem lehet 60 méteres gátfutásra felkészülni 40 méteren – emelte ki a sprinter. – Emiatt hetente kétszer edzőmmel, Petrovai Józseffel Miskolcra járunk, hogy nagyobb folyosón edzhessünk. Annyi előrelépés történt, hogy mióta felépült a nyíregyházi fedett csarnok, ott gyakrabban edzőtáborozhatunk a Magyar Atlétikai Szövetség és az Egri VSI támogatásának köszönthetően. Ezen túlmenően pedig rendkívül hálás vagyok a Kazy-Ker Kft. nyújtotta segítségért.

Azt nem tudni, hogy a szponzoráció és a lábai meddig repítik a magyar bajnok Szeles Bálintot, ám az bizonyos, hogy 2023-ban a hazai világbajnokság mindent egyéb versenyt háttérbe szorít.

– Valamennyi atlétának a vb jelenti ebben az évben a csúcsversenyt. Mindenki erre készül. Mindent alá kell rendelni a sikeres vb-szereplés érdekében, mert nem tudni, mikor lesz olyan, hogy egy ilyen nagy eseményt újra Budapesten rendezzenek. A kvalifikáció kicsit izgalmas, mert amilyen szinteket meghatároztak, arra csak néhány atléta képes a világon. A többieknek marad pontok alapján a ranglistáról történő bejutás. Ennek a nehézsége, hogy egész évben stabilan kell teljesíteni, hogy a versenyeken folyamatosan jó eredményt érjek el. 

Felértékelődik a menedzserek szerepe, mert minél rangosabb egy verseny, annál több bónuszpontot lehet kapni, de oda csak menedzser képes bejuttatni.

Ahogy a sportág hazai képviselőinek mindegyikén úgy, az andornaktályai illetőségű atlétán is érződik a magasabb készültségi fokozat, az izgatott várakozás.

– Magamon is érzem, hogy már most mindenki kicsit ráfeszült a vb-re, mert ki akarják használni a hatalmas lehetőséget. 

Akad, akit összeroppant a stressz, míg másoknak ez adja az adrenalint ahhoz, hogy elérjék a célt. Úgy érzem, ez utóbbi kategóriához tartozok. A mindennapokban ez ad motivációt úgy, hogy az edzések előtt, közben és utána is csak az jár a fejemben, hogy mindent meg kell tenni. És én ma is megtettem azt, amivel csak jobb és jobb leszek. Ez visz előre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában