Íjászat

2023.04.12. 13:43

Bornemissza-kupa: emlékezetes élmény az íjászat szerelmeseinek

Címkék#bornemissza

Előnevezésből 334 érkezett a Bornemissza-kupa történelmi íjászversenyre, s ugyan a mostoha időjárás sokakat eltántorított, így is több mint 270-en álltak a karókhoz az egri várban.

S. K.

A versenyzők korhű viseletben feszítették az íjakat

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Túlzás nélkül állítható: a teljes honi íjász társadalmat megmozgatta a nagy múltú rendezvény, sőt érkeztek versenyzők Erdélyből, a Felvidékről és Németországból is. Sokszoros magyar bajnok, Európa-bajnok és világbajnok sportolók éppúgy neveztek, mint első versenyes hobbi-íjászok, akiknek kétségkívül nagy kihívás jelentett a viadal.

– A rekord számú nevezés miatt ki kellett hagyni néhány kultikus célt, mint például a tüzes kereket vagy a lőrésen való átlövést, de így is maratonira nyúlt a rendezvény – tájékoztatott a főszervező, Oláh Tibor Furé.

 – Többek először jártak az egri várban s elmondásuk szerint felejthetetlen élményt jelentett, hogy a verseny során olyan helyekre is eljutottak, ahová turistaként esetleg nem. Heves vármegyét egri, nagyrédei, maklári, atkári és ostorosi íjászok képviselték, akik nem vallottak szégyent. A Dobó István Vármúzeum minden segítséget megadott a sikeres rendezvényhez, ezúton is köszönet érte, illetve hálával tartozom azoknak is, akik tevékenységükkel hozzájárultak a verseny lebonyolításához.

A Bornemissza-kupát egykor az egri gyökerekkel rendelkező Oláh Tibor Furé álmodta meg, s tette országosan ismertté. Várpalotai lakóhelyéről visszatérve a történelmi falak közé, újabb emlékezetes élménnyel gazdagította az íjászat szerelmeseit. A pálya építésében a Thury-vár Vitézei HSE tagjai voltak a segítségére. A résztvevők öt kategóriában tehették próbára tudásukat, a 10 év alatti korosztálytól egészen a szeniorokig. A versenyen csak favesszővel lehetett lőni. 

Remeklő atkáriak – Az Atkár SE fiataljai öt alkalommal állhattak a dobogóra. A gyermek korosztályhoz tartozó többszörös magyar bajnok, 2022-ben világbajnok Szalai Réka valamint Szalai Dóra, Hatalyák Fanni, Kocza Zoé, Tóth Lilla Júlia alkotta ötös teljesítményével a szervező csapat elismerését is kivívta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában