Csúcstámadás

2023.05.26. 10:25

Nyolcezer méter felett mindenki csak magára számíthat, nincs mód a szolidaritásra

Szinte kizárt, hogy Suhajda Szilárdot életben találják. Kollár Lajos hegymászó szerint a halálzónában töltött három nap túlélése fizikailag lehetetlen.

B. K.

Suhajda Szilárd

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Egy ország figyeli aggódva napok óta a Suhajda Szilárdról szóló híreket. Mindenki abban reménykedik, hogy a kiváló fizikai és mentális erőben útnak indult sportember épségben hazaér, de percről percre fogy a remény. Kollár Lajos, mezőszemerei hegymászót a túlélés esélyeiről kérdeztük ma reggel. Elmondta, nyolcezer méter felett embefeletti teljesítmény kell ahhoz, hogy három napot töltve a halálzónában túlélje valaki az extrém terhelést.  

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban, és hiszek a csodákban.” – mondta Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs munkatársa, Suhajda Szilárd felesége  csütörtök este. Kiderült, hogy Suhajdát a ruhája alapján egyértelműen azonosította egy csapat. „Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.”

Kollár Lajos portálunk érdeklődésére elmondta, a mostani események különös módon egybeesnek a tíz évvel ezelőtt történtekkel. Akkor Kiss Péter és Erőss Zsolt készültek hasonló erőpróbára. Kollár Lajos állítja, ha Kiss Péter hasonló helyzetben nem próbál segíteni bajba jutott barátján, Zsolton, jó eséllyel épségben hazatért volna. Számára azonban ez nem volt opció, az emberség felülkerkedett az életösztönön.   

Idén májusban kettős jubileumról is beszélhetünk a hazai hegymászás  történetében. Húsz éve kezdődött el a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíció sorozat, és tíz éve halt meg a Kancsendzöngán Kiss Péter és Erőss Zsolt. Kollár Lajost mindkét eseménynek részesévé tette a sors, a hegymászó sorozatot lényegében ő találta ki, majd e törekvésében partnerre lelt Erőss Zsoltban és Mécs Lászlóban, aztán ő lett a csapatvezetője a tragikusan végződött 2013-as expedíciónak.

- Május 23-án az esti órákban beszéltem Timivel, Szilárd feleségével telefonon - mesélte portálunknak Lajos. - Elmondta, hogy hamarosan indul a csúcstámadásra Szilárd. Azt tanácsoltam, ha délig nem ér fel, azonnal forduljon vissza, mert az életébe kerülhet.  Hogy ezt követően mi történt, nehéz rekonstruálni, hiszen megszakadt a kommunikáció. A legkeményebb szakasz, a Hillary-lépcső viszonylag rövid, de rendkívül nehéz terep. Egy függőleges szikla, ahol egy szűk lépcsősoron lehet feljutni. Ez az utolsó nagy megpróbáltatás a Mount Everest csúcsára tartó mászók útján. Úgy gondolom, nem ért fel a csúcsra Szilárd, bár ezt egyelőre nem tudhatjuk.

Megkérdeztük azt is, mi történhet a továbbiakban. Erre úgy válaszolt, holnap talán többet tudunk.

„A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.”

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában