Atlétika

2023.07.09. 18:17

Egri bajnoki cím és hevesi érmek a 128. Atlétikai Magyar Bajnokságról

Országos bajnoki cím, ob-ezüst és ob-bronz is jutott a Heves vármegyénkbeli indulóknak a 128. Atlétikai Magyar Bajnokságon. Az augusztus 19. és 27. között rendezendő vb tesztversenyére a Nemzeti Atlétikai Központban került sor.

Az Egri Városi Sportiskola sprintere, Szeles Bálint nagy előnnyel nyerte a 110 méteres gátfutó számot

Forrás: MTI/Mónus Márton

– Az első perctől az utolsóig világversenyen éreztem magam – mondta portálunknak Szeles Bálint azok után, hogy megnyerte a 110 méteres gátfutó versenyszámot.

– Nagyon jó a pálya, amely ki tudja az emberből hozni, amit tud. Jó érzés volt, hogy bár nem volt tele a stadion, így is sokan kint voltak és szurkoltak. Sajnos az egyéni csúcs, ami a másik célom volt a címvédés mellett, nem jött össze. Ez hagyott bennem némi hiányérzetet, de így is nagyon boldog vagyok, mert újra elmondhatom, hogy én vagyok az országos bajnok. A Gyulai Memorialig már sokat nem lehet javulni. Fejben kell még jobban ott lenni és azt tenni, amit eddig, mert érzem, az egyéni csúcs ott van bennem.

Az Egri Városi Sportiskola válogatott kiválósága 13.64 másodperces idővel győzött Eszes Dániel (14.15, VSD) és Polyák Zoltán (14.48, Ikarus BSE) előtt. Az andornaktályai illetőségű sportoló az aranyérmet edzőjétől, Petrovai Józseftől vehette át az eredményhirdetéskor.

Petrovai József (balra) méltán lehet büszke a tanítványára
Forrás: Petrovai Márton/facebook

Az Ikarus BSE színeiben versenyző és edzőként Kovács Gyula által felkészített hevesi atlétáknak egy-egy ezüst- és bronzérem, valamint egy negyedik helyezés jutott az országos bajnokságon, ahol először a gerelyhajító Kovács Noel állt rajthoz. A 23 éves versenyző kiegyensúlyozottan dobott, hat kísérletéből öt érvényesnek számított. Minden alkalommal 69 méter fölé szállt a gerelye, kétszer pedig a hetvenméteres vonalat is „túllőtte”. Végeredményben 72,18 méteres legjobb eredményével bronzérmes pozícióban végzett. Így a tavalyi sikere után második alkalommal állhatott a dobogóra.

– Hatalmas élményt jelentett az új atlétikai központban versenyezni, minden nagyon szép és lenyűgöző volt, a meglepően sok néző remek hangulatot teremtett – közölte a heol.hu-val Kovács Noel, aki előtt a 18 éves Herczeg György U20-as országos csúccsal nyert. 

Az FTC fiatalja 79,89 méteres hajítással szárnyalta túl a július végén Besztercebányán elért 78,20 méteres korábbi korosztályos rekordját. Rivasz-Tóth Norbertnek (75,41 Szolnoki SC-SI) ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel. – A versenyszámomat nagyon vártam, a bemelegítésem rendkívül jól sikerült, bizakodó voltam egy nagyszerű eredményben. A szigorú protokoll miatt viszonylag sok idő telt el, mire elkezdhettük a versenyzést. Ezalatt kicsit lemerevedtem, görcsössé váltam, illetve a stadionban nagy meleg uralkodott. Természetesen mindenkinek meg kellett küzdeni ezekkel a tényezőkkel. Sajnos én nem tudtam ezekhez jól alkalmazkodni.

Kovács Noel (jobbra) most már az Universiadéra hangol
Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség

Kovács Noel hozzátette: nem elégedett sem a helyezésével, sem az elért eredményével.

– Egyéni csúcsért mentem, és jóval fényesebb éremért. Sajnos nem sikerült, de nem szomorkodok, mert augusztusban utazom Kínába az Universiadéra. Oda kell fókuszálnom, hiszen hatalmas lehetőség áll előttem. Szeretnék végre a nemzetközi porondon is döntőbe jutni. Ott pedig már bármi lehetséges – tekintett előre a hevesi gerelyhajító.

Több mint ötezren szurkoltak a lelátón

„Ez maga a csoda! Végre megtelt élettel az atlétikai központ, belekóstolhattunk a vb-hangulatba, és úgy látom, a versenyzőket és a nézőket is ámulatba ejtette a világbajnokság helyszíne. Ránk most hat hét – az eddigieknél is keményebb – szervezői munka vár, aztán augusztus 19-én, vagyis 41 nap múlva kezdünk. Az elmúlt két nap csak megerősítette bennem azt a meggyőződést, hogy ezt senkinek nem érdemes kihagynia – olvasható Németh Balázs értékelése a vb-szervezők vasárnapi közleményében. A kétnapos országos bajnokságra több mint 5000 néző látogatott ki, két korosztályos országos csúcs, 118 egyéni legjobb eredmény született.

Súlylökésben a HSE két versenyzője lépett dobókörbe. Kovács László „hivatalosan” idén először felnőttkorú, és rögtön szép eredménnyel mutatkozott be: 17,89 méteres legjobb eredményével ezüstérmet nyert. Neki is öt érvényes kísérlete volt, és mindössze 35 centiméter volt a különbség a legnagyobb és legkevésbé jól sikerült lökése között.

– Életemben először versenyezhettem egy kimondottan atlétikai stadionban, ami egyszerűen leírhatatlan érzést jelentett – magyarázta Kovács László, akit csak Tóth Balázs (NYSC) előzött meg 18,05 méterrel. – Nagyon örülök hogy részese lehettem egy ilyen színvonalas szervezésnek. Amikor először megláttam belülről a létesítményt, őszintén mondhatom, hogy megkönnyeztem, nem hittem el, hogy ez az érzés megadatik nekem. 

Kovács Lászlónak a téli országos bajnoksághoz hasonlóan most is nagyon kevésen múlt a bajnoki cím.

Kovács László sokat kiadott magából
Forrás:  Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Emiatt kettős érzések kavarognak bennem, mert szerettem volna jobb eredményt elérni, de úgy érzem, nem lehetek csalódott. Tovább kell csiszolni a technikát, és kijöhet egy nagyobb eredmény még ebben az évben – összegzett az ugyancsak 23 esztendős hevesi fiatal.

A kétszeres országos bajnok Detrik Balázs ezúttal 16,53 méterig jutott, és ezzel a negyedik helyen végzett. Ő is kiegyensúlyozottan versenyzett, öt kísérlete volt érvényes, a legkisebb és legnagyobb lökése között pedig csupán 14 centiméteres (!) különbség mutatkozott. 

– Világbajnokság előtti próbaverseny lévén úgy zajlott minden, ahogyan egy világeseményen megszokott – fogalmazott a boconádi származású súlylökő.

– Bemelegítő pályáról vittek be bennünket golfkocsikkal a nagy stadionba, ahol előtte gyors átvilágításon estünk át. Utána vezettek be minket a pályára, ahol nagyon „durva” látványban volt részünk. Láttam képeket, videókat a stadionról, de belülről tekintve teljesen más érzéseket adott át. Sajnos a versenyzésem túlságosan is kiegyensúlyozottra sikeredett. Nem volt rossz a mozgás, a gyorsaság, de valamiért nem repült el jobban a golyó. 

Detrik Balázs: - Valamiért nem repült el jobban a golyó
Forrás:  Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Olimpiai szint

Az utolsó előtti döntő, a női 100 méter gát fináléja hozta az országos bajnokság csúcsversenyét, amelyben a győztes Kozák Luca – első magyar atlétaként – biztosította helyét a párizsi olimpián, míg Tóth Anna fantasztikus U23-as országos csúccsal szerezte meg az ezüstérmet. – Az volt a cél, hogy a 12.77-es szintidőn belül fussak, ez 72 lett, boldog vagyok – nyilatkozott az M4 Sportnak Kozák. – Nagyon jó verseny volt. Nem tudom, hány ország bajnokságának a döntőjében futnak hárman 13 másodpercen belül, de biztos nem sokéban. A saját futásommal elégedett vagyok, bár nyilván voltak benne hibák, viszont ebből lehet előrelépni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában