Fogatsport

2023.07.17. 21:09

Szilvásvárad Masters: kijöttek a hibák, amiket a világbajnokságig javítani kell

A nagy meleg kihívás volt a hajtóknak és a lovaknak is a szilvásváradi versenyen, amely egyébként is komoly bírókat és pályákat vonultatott föl. Exell másik fogattal versenyez az év második felében.

Tóth Balázs

Bőven volt látnivaló a többnapos verseny alatt

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Vasárnap zárult a Szilvásvárad Masters fogathajtó verseny, amely a két fő számban ausztrál és magyar sikert hozott.

Boyd Exell hatszoros négyesfogathajtó világbajnok, tízszeres összetett világkupa győztes, a szilvásváradi viadal ausztrál első helyezettje a verseny után elmondta, már korábban járt itt, de először versenyzett Szilvásváradon. Szerinte jó volt a közönség, nagy potenciál van a stadionban és a szép hegyekben a világbajnokságra. A csapata és lovai jó munkát végeztek, több éve szinte veretlenek (egy harmadik hely mellett 17 győzelmet arattak), ez volt az utolsó versenyük az évben, februárig szünetre mennek, de a következő évekre nézve jó tapasztalatokat gyűjtöttek. Két-három hét múlva érkezik a második számú fogata. Máskor is jön Szilvásváradra.

Ifj. Dobrovitz József a kettesfogatok közt végzett az élen, szerinte nagyon komoly versenyen vannak túl, nagyon jó volt a rendezés is, mindent megtettek azért, hogy a hajtók és a lovak is a legjobban érezzék magukat.

- A nagy meleg hatása mindhárom napon érződött, nagy kihívás volt a lovaknak. Az akadályhajtás a maratonhoz mérten nagyon technikás, szűk pálya volt, senkinek nem sikerült hibátlanul. Nekem volt egy hibám, az ötös-hatos kombinációnál a jobbos lovam valamiért felpaprikázta magát, egy verőhiba becsúszott, de előtte és utána jól ment. Nem gondolom, hogy ez olyan hiba lenne, amelynek javítása megoldhatatlan, legközelebb jobban sikerül – értékelt ifj. Dobrovitz József.

A világbajnokságra készülő hajtó szerint idén ez volt az első olyan válogató versenyünk, ami igazán mérte, ki hogy áll a felkészülésben mindhárom versenyszámban.

- A díjhajtáson nagyon komoly nemzetközi bírók voltak, a maraton eszméletlenül technikás, nehéz volt, kondiban is megterhelő volt a lovaknak és nekünk is. Az akadálypálya szűk alapidejű, technikás volt. A lovakkal minden nap elégedett voltam, bár voltak hibák, de van két és fél hónap a vb-ig. Az eddigi könnyebb versenyeken rejtve maradt problémák kiderültek, tudjuk ezeket javítani, ezekre készülünk és bízom abban, még jobbak leszünk a világbajnokságon – fejtette ki ifj. Dobrovitz József, aki legközelebb Mélykúton versenyez majd, amely az utolsó válogató lesz a világeseményre. Bízik benne, hogy lejjebb tudja vinni összhibapontjai számát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában