Labdarúgás

2023.12.15. 06:54

Döme, veled vagyunk az úton! – adomány a daganatos betegséggel küzdő hajdani egri labdarúgónak

Őszintén elmondja, nagyon köszöni az adományokat, a gyűjtéseket is szívesen fogadja, de van, ami sokkal többet ér számára.

Bódi Csaba

Demeter János nagy örömmel fogadta az egri klub segítségnyújtását

Forrás: Bódi Csaba/Heves Megyei Hírlap

A megszokás nagy úr. Misi akaratlanul a stadion irányába fordul a főútról. Meccs persze nincs, a csütörtök délelőttök nem erről szólnak – Mezőkövesden sem. Az úti célt jelentő Honvéd utcában a parkolás csak korlátozott számban lehetséges, távolabbi megállót kell keresni, de legalább marad idő egy kis sétára. A szürke, komor, szemerkélő esős időben a borsodi kisvárost még nem hatja át az adventi készülődés, bár nyilván este fényesebb képet fest a matyók központja.

A keresett bolt ajtaján cégér hirdeti: tűz esetén Demeter János értesítendő. Jó helyen járunk. Az autós kellékek sűrűjében, a pult mögül Döme üdvözlete hangzik. A látvány még úgy is meglepő, hogy tudtuk, külsőségeiben megváltozott személy vár ránk. 

Előttünk az a kép lebegett, amikor még játékvezetőként és/vagy asszisztensként tevékenykedett a futballpályán, köztük 60 NB I.-es meccsen, ereje teljében. Idén 53 éves vendéglátónk nem kertel, egyből belevág a nem túl távoli előzményekbe, tavaly szeptemberig visszaforgatva az idő kerekét. 

A rosszindulatú arcüreg daganat diagnosztizálása után teljesen felfordult a család élete. 

A több ciklusban végrehajtott kemoterápiás kezelés után idén januárjában jöhetett az endoszkópos beavatkozás, vagyis a tumor eltávolítása. A bajok forrását azonban nem sikerült kiiktatni, mert a rosszindulatú sejtek megtámadták a kemény szájpadot, a koponyaalapot és a bal szemet, ez pedig – többek között – nagyfokú látáscsökkenést hozott magával. 

A pillanatnyi helyzet szerint immun-, és újabb kemoterápia következik, amivel próbálják elérni a műthető állapotot. 

Az operációra Frankfurtban kerülhet sor, ami nem kevés anyagi áldozattal jár. Döme azonban nem kalapozik. Őszintén elmondja, nagyon köszöni az adományokat, a gyűjtések is szívesen fogadja, de van, ami sokkal többet ér számára. Ez pedig nem más, mint a barátok, a játékvezető kollégák, a sportbeli ismerősök és ismeretlenek együttérző támogatása, biztatása, szinte kézzelfogható szeretete. A legfőbb támaszt persze felesége és gyermekei jelentik abban a küzdelemben, amit egyedül aligha lehet sikeresen megvívni.

Korábbi adomány a helyi szokásoknak megfelelő matyó díszitéssel 
Forrás: Bódi Csaba/Heves Megyei Hírlap

Feladat akad

Az autósbolt mindennapos elfoglaltságot jelent és mivel lakóépületként is funkcionál, elég csak egy másik ajtót kinyitni, máris ott az otthon. Ez nagy előny, mint ahogy az is erős kapaszkodó, hogy a játékvezetők ellenőrként számítanak a munkájára. 

Ahogy az arcbeli változás, úgy a jelentős mértékű testsúlycsökkenés is látványos, 32 kiló elvesztése mindenki mást megviselne. A beszéd nehézkes, a szájzár nemcsak a szavak formálására nyomja rá a bélyegét, hanem az étkezésre is. Hiába van étvágya és enne szívesen szinte mindent, a fizikai korlátok határt szabnak a vágyaknak. 

Szerencsére a gondolatok szárnyalása nem ebbe a kategóriába tartozik. A novaji, majd egri futballista évekből előbbi a kiváló közösség, utóbbi az NB III.-as szereplés miatt marad emlékezetes. Például Sumi Lacival és Kormos Imrével itt, vagy éppen Hegedűs Dáviddal és Molnár Robival ott. Sportbarátból pedig rengeteg akad, akik nemcsak bátorító üzeneteket írnak, de a kövesdi NB I.-es csapat meccseire érkezve szerét ejtik a személyes találkozásnak is.

Az Eger SE, mint Döme korábbi klubja (igaz, a csapat 2002-ben Ipolyvece-Agria FC néven szerepelt) pénzadománnyal segített hajdani labdarúgójának. Misi (Béres Mihály, az Eger Labdarúgó Sport Kft, operatív igazgatója) és Dóri (dr. Garamszegi Dóra, az egylet jogi vezetője) támogatásáról biztosítja a házigazdát, ő pedig rendkívül hálás a megkeresésért. A harcot nem adja fel, sportemberként ilyen sose tenne, még ha ez a küzdelem borzasztóan gyötrelmes és fájdalmas is. Ha viszont ez nem lenne elég, a búcsúszavak még inkább a földbe döngölik a látogatót. „Jó egészséget kívánok nektek, ám ha valamit bajotok akad, adjátok át nekem, majd cipelem én” – mondja elköszönésképp.

A megszokás nagy úr. Ezt az állapotot azonban csak azok képesek elviselni, akiknek még vannak céljai. 
Döme, veled vagyunk az úton!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában