Gyász

2024.05.25. 16:51

Elhunyt „Cseka”, az egri „labdatanár”

Életének 84. évében elhunyt a kiváló szakember, a népszerű és közismert sportlegenda, Cseh Kálmán – a szomorú hírről családja értesítette a Heves Vármegyei Kosárlabda Szövetséget (HMKSZ).

Heol.hu

Cseh Kálmán (1940–2024)

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Az evilági létnek május 22-én búcsút intett edzőtől az alábbiakkal búcsúzott a HMKSZ elnöke, Szeleczki János.

„Az egri Dobó István Gimnáziumban érettségizett, Csányi Barna diákjaként és játékosaként. Már ebben az időben elköteleződött a kosárlabda iránt. Kedves sportágának örök szerelmese lett. Tanulmányait a Testnevelési Főiskolán folytatta, ahol középiskolai tanári és kosárlabda szakedzői diplomát szerzett. Ezt követően visszatért a Dobó gimnáziumba, és megkezdte tanári pályáját. 1970-től az egri Tanárképző Főiskola Testnevelés tanszékén  dolgozott tanárként és edzőként. Innen vonult nyugdíjba 2004-ben.

Az „Ép testben, ép lélek” mondás a munkájában mindig érvényesült.  

A testi nevelés a mozgás gyakorlása mellett, a szellemi műveltség fontosságát is hangsúlyozta. A kettő együtt alkotja az ideális embertípust. Ez volt az életelve, ennek szellemében nevelte tanítványait. Művelt, érdeklődő, szakterületét alázattal megbecsülő kolléga volt.

Kiemelkedő sikereit a kosárlabda sportágban érte el
Forrás:  Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Saját magát „labdatanárnak” nevezte el. A labdajátékokért általában rajongott. 

Kiemelkedő sikereit a kosárlabda sportágban játékosként és edzőként érte el. Az Egri Finommechanika, majd az Egri TANÉP férficsapatának edzőjeként az NB I.-ben dolgozott eredményesen. Majd a Főiskolára kerülve áttért a női szakágra és épített fel egy NB I.-ben sok szép sikert elérő csapatot.
„Labdatanár” volt, mert főiskolai csapataival labdarúgás sportágban, az egyetemi-főiskolai bajnokságokon kiemelkedően szerepelt. Teniszben amatőrként, párosban országos bajnoki címet szerzett.

Utolsó éveiben visszahúzódva, feleségével együtt a Noszvaj melletti idősek otthonában élt.

Kedves „Cseka”!  Soha nem feledünk! Köszönjük a munkádat, búcsúzunk tőle! – zárta szavait Szeleczki János.

Cseh Kálmán temetéséről később intézkednek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában