Fórum

2022.03.30. 19:50

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár tartott fórumot Gyöngyösön

A város sokkal több, mint annak baloldali városvezetése, hangzott el a beszélgetésen.

Szabó István

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár a Parlamentben (archív fotó).

Forrás: Koszticsák Szilárd/MTI

A gyöngyösi Városom, szeretlek Egyesület vendége volt a napokban Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes és Horváth László országgyűlési képviselő. A politikusokkal a zsúfolásig telt Start Műhelyben Klausmann Viktor, az egyesület 2019-es polgármesterjelöltje beszélgetett.

Dömötör Csaba a Mátraalján nőtt fel, a Berze Nagy János Gimnáziumban érettségizett. Elmondta, hogy rendszeresen, sokakkal beszél a városról, hiszen itt vannak a gyökerei. Szerinte a település természeti, kulturális és gasztronómia adottságai példátlanok. 
– Vannak, ahol ezek a választási lehetőségek nem adottak – jelentette ki Dömötör Csaba. – Gyöngyös szerencsés város, a térség gazdasági ütőere mellett fekszik, közvetlen közelében régóta gyorsforgalmi út található. Ez nagyon sokat számít a beruházások esetében. A lehetőségeket persze, együttesen kell képviselni, de azon belül meg kell határozni, hogy mire szeretne a város jutni. A közösségi média révén ismerem a helyi történéseket, a város azon weboldalait is követem, amelyek nem a kormányt támogatják. Szerintem az jellemző Gyöngyösre, ami az ország egészére, hogy lépéseket tett előre. Ha azonban a kormányzati fejlesztéseket leveszem ebből, akkor arra nem tudok válaszolni, hogy a helyi baloldali városvezetés ehhez mit tett hozzá. Azt sem tudom megmondani, hogy stratégiai értelemben mi a céljuk ezzel a várossal – magyarázta a parlamenti államtitkár. 
– Nemcsak a tettek hiányával van gondom, de azzal is, hogy nem tudom megnevezni, mit hangoztattak Gyöngyös jövőjéről. Elégedetlen vagyok az ilyen cselekvésképtelenséggel. Főleg, ha ezt azzal próbálják elpalástolni, hogy a kormányra mutogatnak. Szerintük mindenért a kormány a felelős, még a rossz időjárásért is. Ez engem zavar, de inkább azt nézem, hogy a kormányzati oldalról hogyan lehet ennek a hatásait ellensúlyozni, hogyan lehet cselekvésre késztetni a baloldali polgármestereket is. Eljön ugyanis az az időszak, amikor a kormányra mutogatás már nem lesz elegendő – fogalmazott Dömötör Csaba.

Klausmann Viktor szerint a helyi városvezetésben mindenki nagyon jó a kommunikációban, viszont amikor a munka kezdődik, mindenki eltűnik. Arra a kérdésre, hogy egy országgyűlési képviselőnek mi a legnagyobb kihívás Gyöngyössel kapcsolatban, Horváth László az ellendrukkereket nevezte meg, és példaként a nyugati elkerülő és az ahhoz kapcsolódó utak építését említette. 
– Mondjuk ki nyíltan, nem őszinte a mosolyuk, ha ebben előre megyünk. Mindig azzal jönnek, miért nem kezdtük el a nyugati elkerülő építését már 2010-ben? Azért nem, mert éppen egy csődbe futó országot vettünk át, melyet éppen csak sikerült visszarántani a szakadék széléről. Nem lehetett azzal kezdeni, hogy befejezzük a nyugati elkerülőt. Gyöngyösnek például hatmilliárd forint adóssága volt. Az akkor szocialisták irányította megyei közgyűlés fenntartásában lévő több gyöngyösi közintézménynek meg voltak számlálva az utolsó percei. A baloldal vezette közgyűlés 2010 őszén csődbe is ment, szintén hatmilliárdos adósságot hagyva maga után. A második Orbán-kormány Gyöngyös adósságállományának nagy részét átvállalta. Azért nem az egészet, mert jó szocialista recept szerint a hatmilliárdnak egy részét eldugták városi cégekbe, amit a kabinet nem tudott átvállalni. A kormány most is segíti a gyöngyösi önkormányzatot, hiszen a svájcifrank-alapú hitelt forintalapúra váltotta – magyarázta Horváth László. 
– Nem szoktam összetéveszteni az itt élőket a városvezetéssel. A helyiek akaratából kaptak lehetőséget az irányításra, ezt is tudomásul kell venni, de azért Gyöngyös sokkal több, mint egy baloldali városvezetés. Remélem, a legközelebbi önkormányzati választáson a helyiek olyan vezetőket szavaznak meg, akiknek van képessége, akarata, energiája, szándéka és elképzelése. Az itt élők már nagyon megérdemlik ezt – fogalmazott a képviselő. 
Dömötör Csaba arról is beszélt, hogy ma az lehet sokak érzése, összecsaptak a fejünk fölött a hullámok. 
– Gazdasági romokat örököltünk 2010-ben, aztán jött a migrációs válság, két éve a járvány, most háborús fenyegetettségben élünk. A történelmünkben azonban nem volt olyan évszázad, amikor ne kellett volna többes válsággal megküzdenünk. Ezekből mindig akkor sikerült kilábalni, amikor olyan vezetés, kormány vagy király állt az állam élén, amely a magyar érdekek szerint cselekedett. Április harmadika alapvetően meghatározza, hogy utána milyen mozgástere lesz az országnak. Ha a háború kérdését vesszük, történelmi tapasztalatunk, hogy maradjunk ki ebből. Emlékezzünk, a Donnál tragédia lett az eredménye. Politikai ellenfeleink szerint el kell zárni az orosz gázcsapot, ám a magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és máshonnan sokkal drágábban tudnánk beszerezni. Olyan, erős vezetésű kormánya kell legyen tehát az országnak, amely a magyar érdekek alapján politizál, nem pedig külföldi elvárásoknak akar megfelelni. Ez az országgyűlési választás tétje – hangsúlyozta Dömötör Csaba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!