Hírek

2004.11.29. 06:26

Államfő- és képviselő-választás

18 millió román állampolgár szavazhatott vasárnap, hogy megválassza az ország kétkamarás parlamentjét és államfőjét. Az érdeklődés a várakozás alatt maradt.

Csák E.

Az idén elfogadott új választási törvény értelmében 70 ezer lakosra jut majd egy képviselői és 160 ezer lakosra egy szenátori mandátum. A most leköszönő parlamentben 343 képviselő és 140 szenátor foglal helyet, vagyis a következő parlamenti ciklusban valamivel kevesebb mandátum lesz a lakosság csökkenése miatt.

A jövendő államelnök az új jogszabály értelmében öt évig lesz hivatalban. Adrian Nastase jelenlegi miniszterelnök a kormánypárti koalíció, Traian Basescu bukaresti főpolgármester pedig az ellenzéki tömörülés színeiben mérkőzik meg. A legfőbb közméltósági tisztségért Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke is versenyre kel. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) immár harmadszor indított államfőjelöltet ezúttal Markó Béla elnök személyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!