Hírek

2004.11.20. 07:29

Az élelmiszer-biztonság felelősét hiányolja az EU

Bár a magyar élelmiszerbiztonsági rendszer szereplői megfelelően végzik a dolgukat, a biztonságos élelmiszereket szavatoló legfőbb felelőst mégsem lehet megtalálni. Ezt állapította meg a héten hazánkban járt EU-delegáció, amely az élelmiszer-biztonságot ellenőrizte.

Horváth K. József

Ez rossz a fogyasztónak, a helyzeten változtatni kell. Kiküszöböléséhez jogszabály-módosításra tettek javaslatot.

A tegnap véget ért látogatás során a magyar fél fölvetette a brazil import pirospaprika aflatoxinfertőzöttségének ügyét is. A kormányzat ugyanis fontolóra vette, hogy kezdeményezi a Magyarországra érkező minden egyes brazil pirospaprika-szállítmány ellenőrzését az Európai Unió határainál is. Hasonló elbánást kértek, mint az Iránból érkező pisztáciaszállítmányok ellenőrzési gyakorlata. Az iráni pisztáciában ugyanis a gyakori mikotoxinfertőzöttség miatt ezt az eljárást rendszeresítették az uniós határoknál. Ez nagymértékben növelné a fogyasztók biztonságérzetét. Mint Biacs Péter (képünkön), a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója tegnap lapunknak elmondta, a szakértők ez ügyben nem dönthettek. Jelezték, hol kell az ezzel kapcsolatos kérelmet benyújtani, hogy annak alapos megvizsgálása után az unió illetékes testülete határozhasson.

Az EU-delegáció tegnap újból megállapította, hogy a magyar élelmiszer-biztonsági rendszer széttagolt. A sok szereplő között nehéz megtalálni a biztonság legfőbb felelősét. Ennek kiküszöbölésére jogszabály-módosításra vagy új rendelet megalkotására tett javaslatot. Hogy mikorra kell ezt a jogszabályt megalkotni, az a magyar fél döntésétől függ.

Horváth K. József -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!