Hírek

2004.11.03. 06:15

Azonosítják a bankok az ügyfelet

Az eddigiekhez képest is szigorodna a banki ügyfelek azonosítása az Európai Unió tagállamaiban a jövőben. A hatóságok ezzel vennék fel a harcot a pénzmosással.

Németh Zsolt

[caption id="" align="alignleft" width="303"] Szigorodik az azonosítás az uniós tagállamok bankjaiban
[/caption]A Pénzmosás Elleni Akciócsoport nevű uniós szervezet azt szeretné elérni, hogy minden banki készpénzbefizetésnél azonosítsák a pénzintézetekben az ügyfeleket, tudta meg a Világgazdaság. A szervezet indoklása szerint erre azért lenne szükség, mert az idei évre újabb 15 százalékkal nőtt a pénzmosás-gyanús ügyletek száma. Becslések szerint a teljes összeg mintegy 40 százalékát a drogkereskedelemből származó bevételek teszik ki. A jogszabály kihirdetésére már ebben a hónapban sor kerülhet, az unió minden tagállamára kiterjedő hatály a jövő év második felétől várható.

A hazai pénzintézetek még nem értesültek a változásról. Az OTP Banknál, a legnagyobb hazai pénzintézetnél állítják, ha belép az új szabály, az informatikai rendszer képes lesz a zökkenőmentes átállásra. Szemben egyes más országbeli felmérésekkel, a hazai pénzintézet nem tart a költségek növekedésétől, sem az ügyfelek, sem a bank szemszögéből.

Egyelőre kétmillió forint felett kötelező

A jelenlegi hazai szabályozás szerint kétmilió forintos ügyletek esetén már kötelező az ügyfél teljes körű azonosítása a bankban. Enélkül a meg-

bízást nem fogadhatja el a banktisztviselő. Ha összeghatártól függetlenül, pénzmosásra utaló jelet tapasztalnak a pénzintézetben, az ügyfelet kötelező azonosítani. Ezen biztonsági óvintézkedések nem az ügyfelek ellen irányulnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!