Hírek

2004.11.15. 06:22

Bizonytalan kimenetelű Kovács megmérettetése

BAMA

Második lehetőséget kap a héten José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Vele együtt Kovács László magyar biztosjelölt is újra megmérettetik. A jelölteket ma és holnap hallgatják meg a bizottságokban.

A három vitatott személy közül az egyik Kovács László. A leghevesebben és legtöbben őt bírálják főként felkészületlenségéért, s politikai múltjáért. Hans-Gert Pöttering, az Európai Néppárt frakcióvezetője sajnálkozását fejezte ki, hogy a magyar kormány nem vonta vissza a jelölést, noha Brüsszelből ilyen jelzéseket kapott.

A hírek szerint Barroso már meg is írta ilyen értelmű levelét Budapestnek, de annak elküldéséről Schröder jelenlegi és Kohl korábbi német kancellár lebeszélte.  

Gerhard Schröder  jelenlegi, és Helmut Kohl volt német kancellár személyesen lépett fel Kovács László, a vám- és adóügyek kijelölt EU-biztosa érdekében José Manuel Durao Barroso elnöknél – írta hétvégi számában a Süddeutsche Zeitung.

A lap szerint a két német politikus beszélte le az elnököt levele elküldéséről. Barroso ezek szerint azt kérte volna Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, hogy a magyar kormány állítson új jelöltet. A leendő Európai Bizottság ellen fognak szavazni a konzervatív Európai Néppárthoz (EPP) tartozó cseh és lengyel európai parlamenti képviselők, mivel a testületnek tagja az „exkommunista” Kovács László is – tudódott ki a néppárti frakció üléséről. A felszólalók Barroso jelenlétében azzal vádolták Kovácsot, hogy „sztálinista”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!