Hírek

2004.11.05. 07:11

Ismét tüntettek a Baumag hiszékeny károsultjai

Több mint húszezer becsapott ember, hatvan milliárdot meghaladó követelés – nagyjából ez a gyorsmérlege a három éve kezdődött ingatlanszövetkezeti „sikertörténetnek”.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Tegnap a Parlament előtt demonstráló Baumag-befektetők a rendőrség tehetetlensége ellen is tiltakoztak
[/caption]A legnagyobb vihart kavart ügy a Baumagé: mintegy tizenkétezer kisbefektető bukta el a pénzét. A károsultak tegnap Lamperth Mónika belügyminiszternél panaszkodtak a rendőrségi tehetetlenség miatt.
Petíció formájában Lamperth Mónika belügyminiszternél tiltakoztak tegnap a csődbe ment Baumag ingatlanszövetkezet károsultjai, mivel a rendőrség egy év elteltével még mindig nem zárta le a nyomozást. A parlament előtt demonstráló, mintegy százfős gyülekezet szónoka, Patyi István a hatóságokat tehetetlenséggel vádolta. Mint fogalmazott: „Kilátástalan a befektetők helyzete, és úgy értékelik, hogy a rendőrség is azoknak falaz, akik eltüntették a kisemberek pénzét”. Elmondta: már nem bíznak a magyar igazságszolgáltatásban és a strasbourgi bírósághoz fordulnak. Tavaly óta több mint húszezer ember vár az ingatlanszövetkezeteknél elhelyezett pénzére.

A befektetőket nagy – húsz százalékot is meghaladó – hozam ígéretével csalták lépre a szövetkezetek, de ma már sok esetben egyértelmű, nem hogy hozamnak, de a befizetett összegnek is bottal üthetik a nyomát. Eddig hét csődbe ment szövetkezet ellen indult eljárás. A legnagyobb vihart kavart ügy épp a Baumagé: 12 ezer ember követel negyvenmilliárd forintot. Ebben az esetben a nyomozás mindössze addig jutott, hogy az egykori elnököt, Balázs Lászlót csalás gyanúja miatt házi őrizetbe helyezték.

Második legnagyobb botrány a Pilis-Investé, itt mintegy négyezer ember 11 milliárd forintra vár. A Vertical-Invest esetében tőkebefektetési csalással gyanúsították meg Svecz Szabinát, az egykori elnököt. Itt körülbelül 1100 ember két milliárd forintja tűnt el. A Fundamentum XXI. ellen hűtlen kezelés miatt nyomoznak, de még nem neveztek meg gyanúsítottakat. Ennél a szövetkezetnél a becslések szerint ötszáz ember hatszázmillió forintja ragadt benn. Két ügy végére már pontot tett a rendőrség, a K-P-M-H és a Pannon-Unió vezetői ellen különböző bűncslekmények miatt vádat emelt az ügyészég, itt a bírósági döntésre várnak.

Az esetek kapcsán több szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy kilátástalan helyzetbe hozták magukat azok, akik az irreálisan magas hozamot ígérő társaságokba fektették pénzüket, mivel a szövetkezetek nem tartoznak a szakmai felügyelet alá, csőd esetén nem kapnak védelmet a betétesek. Ugyanakkor továbbra is érthetetlen, hogy miként lehet olyan joghézagot hagyni a törvényekben, amely több tízezer ember becsapását teszi lehetővé.

Befektetési szövetkezet: hogyan is működik?

Mint intézményi forma, a befektetési szövetkezet meglehetősen kevéssé ismert a nagyközönség előtt. Jelen esetben a Magyarországon működő több száz szövetkezet kis részéről van szó, amelyek leggyakrabban ingatlan-befektetési céllal alakultak meg.

A szövetkezet tagsági köre folyamatosan változhat, bárki, a törvényes képviselője hozzájárulásával – még a 14. életévét betöltött kiskorú is – beléphet. A tagság feltétele általában egy bizonyos összegben meghatározott szövetkezeti részjegy lejegyzése és az ellenérték legkésőbb egy éven belüli megfizetése.

Érthetetlen, miért nem lép a rendőrség

Patyi István, a baumagos demonstrálók szónoka: a befektetőket különösen elkeseríti, hogy „a törvény őrei hagyják, hogy a kálváriájukért felelős Balázs László, a csődbement Baumag elnöke továbbra is háziőrizetesként, luxuslakosztályban ténykedjen, miközben továbbra is nagyvonalúan pazarolja a befektetők pénzét. Egyértelmű számunkra, hogy vannak olyanok, akik a törvények felett állnak. Helyzetünk egyre kilátástalanabb, és ráadásul a hatóságok sem lépnek ügyünkben, holott a károsultak jelentős része olyan kisemberek közül kerül ki, akiknek többéves megtakarítása tűnt el gyanús körülmények között. A rendőrség egyéves nyomozás után semmi érdemit nem tud felmutatni, ezek után jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon ki oldalán állnak a hatóságok.

Egy zseniális felfedezésből tízezrek kihasználása

Állítólag egy vizsgára készülő joghallgató vette észre azt a meghökkentő joghézagot, amely elindította az ingatlanszövetkezeti üzletet. A felfedezés lényege, hogy a szövetkezeti forma lehetőséget ad a pénzpiacon való megjelenésre, tőkegyűjtésre, befektetők toborzására és a bevett pénzek megkötések nélküli felhasználására. A pénzmosók dolgát könnyítette, hogy a szövetkezetek ellenőrzése a földművelésügyi tárcához tartozik, amelynek munkatársai a hírek szerint nem rendelkeznek olyan képesítéssel, amellyel bonyolultabb tőkemozgásokat tudnának felügyelni.

Egy éve tart az iratok tanulmányozása

Péntek József, a BRFK alezredese az iratok tanulmányozásával indokolta lapunknak a tavaly kipattant szövetkezeti botrányok nyomozásának elhúzódását. A 2003-ban indult eljárások többségében szakértői véleményekre várnak a nyomozók, így a Baumag, a Pilis-Invest, a Vertikal-Invest ügyében is.

Hónapok alatt elúszott sok év gyümölcse

Balogh Attila károsult:

– Másfél millió forintot fizettem be a Baumagnak, fogalmam sincs, hogy jutok a pénzemhez. Kisnyugdíjas vagyok, több évi spórolásom úszott el. Minden tiltakozásra eljövök, de igazából már nem reménykedem semmiben.

Nagy József károsult:

– Kétmillió forintot fektettem be a Baumagnál, további másfél milliót pedig a PilisInvestnél helyeztem el. Mindkét szövetkezet csődbement. Érthetetlen számomra, hogy miként lehet Magyarországon olyan jogrendeszer, amely sok tízezer ember kisemmizésére ad lehetőséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!