Hírek

2004.12.01. 00:32

Kormányválság fenyeget Szerbiában

Előrehozott választásokhoz vezethet, hogy a legnagyobb szerbiai kormánypárt hatalomra juttatta Újvidéken a dicstelen múlt tömörüléseit.

Toronyi A.

A Szerbiai Demokrata Párt szembeszegült a belgrádi pártközpont akaratával, s az újvidéki önkormányzat alakuló ülésén koalícióra lépett a Szerb Radikális Párttal, valamint a Szerbiai Szocialista Párttal. Az eseményeknek máris komoly következményei vannak. Az ellenzék szerint Kostunica kormányfő pártja „a kiskapun át visszahozza a politikába a milosevici rezsim erőit”. Ezért minden eszközzel harcolni kell a kormány megbuktatásáért, amely kártékony politikát folytat.

Boris Tadic köztársasági elnök korábban arra figyelmeztetett: véget vet a szerb kormánnyal fenntartott „békés együttélés” korszakának, ha Kostunica pártja lepaktál a szélsőségesekkel. Ami valójában azt jelenti, hogy véget ér a viszonylag békés időszak a szerbiai belpolitikában. Tadic pártja azt tervezi, hogy még az idén felbomlasztja a milosevici szocialisták külső támogatását élvező szerb kormányt.

Primakov Hágában

Az egykori orosz kormányfő szerint a háborús bűnökkel vádolt Szlobodan Milosevic jugoszláv exelnök igazából békepárti volt, nem akart háborút „Nagy-Szerbiáért”. Jevgenyij Primakov a védelem tanújaként jelent meg a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

A koszovói válság kirobbantásáért Primakov a Nyugatot tette felelőssé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!