Hírek

2004.11.08. 01:54

Magyar–magyar ellentétek a kettős állampolgárság miatt

Pártpolitikai kérdés vagy össznemzeti ügy határon túli nemzettársaink magyar állampolgársága?

Szakács Á.–Csák E.–Toronyi A.

Igennel vagy nemmel szavazzak a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazáson december 5-én? – teszik fel egyre többen a kérdést. A válasz azért is késztet sokakat gondolkodásra, mivel ezidáig semmilyen tájékoztatást nem lehetett arról kapni, mivel járhat ez a döntés.

Miközben alig egy hónap van a referendumig, eddig csak különböző pártérdekeknek megfelelő, felvilágosításnak egyáltalán nem mondható szólamokkal lehetett találkozni. Az MSZP és az SZDSZ az elsők között jelentette be, hogy nem támogatja a kérdést, míg a Fidesz, az MDF arra buzdítja szimpatizánsait, hogy szavazzanak igennel.

Batiz András kormányszóvivő a hét végén közölte, hogy a szerdai kormányülésre elkészül az a hatástanulmány, amely arról szól, milyen következményekkel jár és milyen anyagi terhet ró a magyar államra a kettős állampolgárság. Ezzel kapcsolatban Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője lapunknak úgy reagált, kétség sem férhet hozzá,  olyan megrendelt tanulmányt mutatnak be, amely a nemmel szavazó kormány érveit igazolja. Hozzátette: a Fidesz a hét közepén kezdi el kampányát. Kiszivárgott információk szerint hasonló időpontra várható az MSZP kampánya is, amely azt emeli ki, pozitív eredmény növeli az adózók terheit.

Patrubány Miklós, a népszavazást kezdeményező Magyarok Világszövetségének elnöke távolságtartásra szólította fel a kormányt, mivel szerinte az félrevezeti az embereket. – Az útlevél kiadásán kívül nem lesznek pluszterhek, hiszen egészségügyi ellátást csak az kaphat, akinek van társadalombiztosítása, nyugdíjban az részesülhet, aki befizette a járulékokat, szavazati joga annak lesz, aki rendelkezik bejelentett lakcímmel Magyarországon. Hozzátette a lakástámogatási rendszert kormányrendelettel kell módosítani, hogy az vehesse igénybe, aki hosszabb ideje itt él – sorolja érveit Patrubány, s emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban 23 millió román munkavállalóval riogatott az MSZP, miközben 100 ember sem élt a vonatkozó kedvezménnyel.

Az unióban elfogadott és jól ismert a kettős állampolgárság intézménye, annak kérdését az EU a tagállamok belügyének tekinti. A szomszédos országok közül is egyedül Ukrajnában tiltják a törvények. A magyar állampolgárság megszerzése elérhető közelségbe került a határon túli nemzettársaink számára is. Ehhez már csak az szükséges, hogy a december 5-ei népszavazáson legalább 2 millió igent kapjon a kérdés. A referendum akkor is érvényes, ha a voksolók egynegyede azonos módon szavaz.

Továbbra is megjósolhatatlan, mennyire terheli a magyar–magyar kapcsolatokat, ha az anya-országnak tekintett haza polgárai elutasítják a kérdést.

A legfontosabb nemzetpolitikai kérdésben

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke:

– A magyarországi szavazók többségének igennel kell voksolnia, mert csak így teljesülhet a határon túli magyarok méltányos igénye. Az „igen” lehetőséget teremthet az alanyi jogú állampolgárság megadására, de a parlament által kidolgozandó más megoldásra is. A későbbiekben kellene egyeztetni arról, hogy milyen tartalma legyen a kettős állampolgárságnak. Valós veszélyt jelent, hogy erősödni fog a kitelepülés jelenlegi folyamata Erdélyben. Ezt azonban sem rövid, sem hosszú távon nem lehet korlátozással megoldani. Olyan helyzetet kell teremteni Erdélyben, hogy az ottani fiatalok ne akarjanak elmenni Magyarországra. A magyar politikai pártok egyébként népszavazás nélkül is megoldhatták volna ezt a kérdést, ha meg lett volna ehhez a szükséges akarat.

A pozitív eredmény biztonságérzetet, az elutasítás lelki sérülést okozhat

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke:

– Meggondolatlan és felelőtlen lépés volt népszavazás kezdeményezése a kettős állampolgárságról. Ugyanakkor az állampolgárság megadása nélkül is folytatódni fog a határon túli magyar területek kiürülése, ami elsősorban a gazdasági, szociális kérdéskörbe tartozik. A kettős állampolgárság ezt a folyamatot lassítja azáltal, hogy biztonságérzetet ad, illetve lehetővé teszi a határok szabad átjárását. A kettős állampolgárság elutasítása a határon túli magyaroknál olyan lelki sérülést fog okozni, amelynek végzetes következményeit már az elkövetkező pár évben érzékelni fogjuk. A katasztrófa éppen a kettős állampolgárság elutasítása

miatt megfordíthatatlan tömeges kivándorláshoz vezethet, s ezzel összefüggésben hatalmas terheket ró majd a Magyar Köztársaság mindenkori költségvetésére.

Az unión kívül élő magyaroknak megoldást jelent az állampolgárság

Bugár Béla, a Szlovákiai magyar Koalíció Pártjának elnöke:

– Azoknak a magyaroknak, akik a schengeni határokon kívül rekednek, megoldást jelenthet a kettős állampolgárság. Amennyiben a népszavazás eredménye negatív volna, hatalmas visszatetszést váltana ki a Magyarország határai környékén élő magyar nemzeti közösség tagjaiból, azt egyfajta elutasításnak vennék. Valószínűleg a magyarországi pártok és a kezdeményezők olyan kampányt fognak folytatni, amely elő-

segítheti, hogy ne „nem”, hanem „igen” legyen a végeredmény.

Sajnálatos, hogy előkészítetlen referendumon lehet szavazni december ötödikén

Somogyi Ferenc külügyminiszter:

– Sajnálatos, hogy a decemberi referendumot előkészítetlenül tartják meg. A sikertelen népszavazás méltatlanul negatív érzéseket, csalódottságot okozhat. A magyar közösségek jelenlegi támogatása eseti, egy-egy ügyre vonatkozik, és főként anyagi természetű. Megoldást az európai távlatú nemzetegyesítés jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!